Bafet: Zadnja stvar koju biste željeli da učinite je da držite keš tokom rata

Dodajte komentar

Poznati investitor Voren Bafet upozorio je na gomilanje gotovine i kupovinu zlata ili bitcoina kada izbije rat, jer vjeruje da je ulaganje u preduzeća i njihove dionice najbolji način za stvaranje bogatstva na duži rok.

Investitor milijarder i izvršni direktor Berkshire Hathawaya rekao je za CNBC u martu 2014. da ga ruska invazija na Ukrajinu u to vrijeme neće podstaći na prodaju dionica.

“Ako su dionice jeftinije, vjerovatnije je da ću ih kupiti”, rekao je komentarišući činjenicu da je dionica koju je aktivno kupovao pala na cijeni. Investitor je dodao da ih neće unovčiti čak ni ako sukob eskalira u novi hladni ili Treći svjetski rat.

“Pa, ako mi kažete da će se sve to dogoditi, i dalje ću kupovati dionice”, rekao je.

Svoj novac ćete, kako je kazao, vremenom uložiti u nešto

“ Jedina stvar u koju biste mogli biti sasvim sigurni je da ako uđemo u neki vrlo veliki rat – tada bi vrijednost novca opala”, dodao je.

“Mislim, to se dogodilo u gotovo svakom ratu kojeg pamtim”, nastavio je Bafet. “Dakle, zadnja stvar koju biste željeli da učinite jeste da držite keš tokom rata.”

Bafet, koji je i ranije rekao da izbjegava da posluje u Rusiji nakon što je tamo naišao na probleme, naglasio je da je američko tržište dionica poraslo tokom Drugog svjetskog rata i da je tokom vremena raslo.

“Američka preduzeća će vrijedjeti više novca. Dolari će vrijedjeti manje, tako da vam gotov novac neće rasti na vrijednosti”, dodao je.

Klađenje na Ameriku

Bafet je svoje prve dionice kupio s 11 godina u proljeće 1942, kada su SAD trpjele velike gubitke u Drugom svjetskom ratu, prisjetio se u svom pismu dioničara za 2018. godinu.

Svoju ušteđevinu od 115 dolara zamijenio je za tri dionice Cities Servicea. Da je uložio taj iznos u S&P 500 indeksni fond bez naknade i reinvestirao sve dividende, rekao je, on bi do 2019. vrijedio 607.000 dolara – 5.288 puta veći dobitak.

Nasuprot tome, rekao je, da se uspaničio i kupio zlato u vrijednosti od 115 dolara, njegova bi vrijednost narasla na samo 4.200 dolara.

“Sve što ste trebali da učinite je da zaključite da će Amerika s vremenom proći dobro, da ćemo prevladati trenutne poteškoće”, rekao je na godišnjoj skupštini dioničara Berkshirea 2018. o ulaganju u indeksni fond 1942. godine.

“Nijesi morao da birati dobitne dionice”, nastavio je. “Niste morali birati vrijeme za pobjedu ili bilo što slično. U osnovi ste samo morali donijeti jednu odluku o ulaganju u svom životu.”

Bafet je ponovio svoju vjeru u američku dugoročnu perspektivu tokom sastanka sa dioničarima 2020. godine.

“U to sam se uvjerio u Drugom svjetskom ratu. Uvjerio sam se u to tokom kubanske raketne krize, 9/11, finansijske krize – da ništa u osnovi ne može zaustaviti Ameriku”, rekao je, dodajući: “Suočili smo se s težim problemima i američko čudo, američka magija, uvijek je prevladavala, i to će činiti opet.”

Bafet je priznao da su građanski rat, velika depresija i pandemija COVID-19 poremetili napredak SAD-a, ali je ustvrdio da zemlja uvijek izlazi naprijed. “Nikad se ne kladi protiv Amerike”, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *