Njemačka podiže minimalnu satnicu na 12 eura

Dodajte komentar

Njemačka vlada donijela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura, saopšteno je nakon sastanka kabineta u srijedu.

“Povećanjem minimalca će profitirati više od šest miliona građana, prije svega žene te zaposleni na istoku zemlje”, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska partija Njemačke – SPD) nakon redovnog sastanka kabineta, prenosi Hina.

Kazao je kako povišica minimalne satnice sa 9,82 na 12 eura takođe pogoduje zaposlenima koji su tokom pandemije korona virusa “održavali vitalne funkcije društva”, poput njegovatelja, kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sistema.

Minimalna satnica bi prvo u junu trebala biti podignuta na 10,45 eura, a zatim u oktobru na 12 eura.

Vlada je ovu odluku opravdala porastom cijena života i stanovanja u Njemačkoj.

“Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vrijeme”, piše u saopštenju vlade.

Povišenje minimalca još mora odobriti Bundestag, gdje vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.

Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

“Ovdje se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprečavanje širenja siromaštva”, rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Koerzell.

Al jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *