Misija MMF-a za Crnu Goru: Bankarski sektor dobro kapitalizovan i bez sistemskih problema

1 komentar

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda usvojio je Izvještaj Misije za Crnu Goru pripremljen nakon redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa članom IV Statuta Fonda​.

U Izvještaju je ocijenjeno da je finansijski sektor pokazao dobru otpornost prema šoku koji je prouzrokovala COVID – 19 pandemija. Podržane su aktivnosti na postepenom povlačenju mjera podrške koje je Centralna banka Crne Gore kreirala u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

Realizacija Pregleda kvaliteta aktive (AQR), čiji su nalazi potvrdili stabilnost bankarskog sektora, ocijenjena je kao važno dostignuće. Istaknuto je da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, te da nijesu uočeni sistemski problemi.

Misija je u Izvještaju ukazala i na značaj početka primjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija, te pratećih podzakonskih akata, ne samo zbog usklađivanja regulative i nadzora sa pravnim okvirima EU i ispunjavanjanja preporuka Programa procjene finansijskog sektora (FSAP), već i zbog uspostavljanja osnova za uvođenje adekvatnih makroprudencijalnih instrumenata.

U Izvještaju je ukazano i na mogući rizik u vidu pogoršanja kvaliteta aktive u narednom periodu, pa je Centralnoj banci Crne Gore preporučeno da pažljivo prati poslovanje banaka, odnosno njihovo upravljanje ovim rizikom. Nagli rast nekvalitetnih kredita ne bi narušio sistem, ali bi mogao negativno uticati na poslovanje pojedinačnih banaka. Takođe je data puna podrška aktivnostima Centralne banke Crne Gore na jačanju planiranja za vanredne situacije i kreiranju sanacionih planova za banke.

Izvještaj misije MMF-a možete preuzeti na sljedećem linku: https://www.imf.org/en/News/Articles/2022/02/23/pr2249-imf-executive-board-concludes-2021-article-iv-consultation-with-montenegro

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Istaknuto je da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, te da nijesu uočeni sistemski problemi.”

    Hahahahaha kako je prošao uzorak aqr a u ckb ima kredita na dugi rok bez anuitetnog plana. Uvijek ista priča… Nije isto stanje sad i prije tri mjeseca kada su svi sa spajkijem slavili. Uhhh pretplaćena uspavanost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *