“Energetska” prevara italijanske mafije – Ukradeno 4,4 milijarde eura

Dodajte komentar

Podsticaj Evropske unije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost pretvorio se u najveću prevaru u istoriji Italije u kojoj je ukradeno čak 4,4 milijarde eura.
Italijanski ministar finansija Danijel Franko morao je da prizna da je program podsticanja ulaganja u energetsku efikasnost “jedna od najvećih prevara u istoriji Italije”.

Italijanske vlasti sada tvrde da su kriminalci u nizu italijanskih gradova inscenirali lažne šeme i tako pribavili ukupno više od 4,4 milijarde eura.

Princip rada italijanskih mafijaša bio je vrlo jednostavan. Velikodušno pozajme novac vlasnicima preduzeća u nevolji i tako se pozicioniraju kao tajni suvlasnici firmi i čekaju isplatu iz fondova EU.

U suštini, enormne količine novca namijenjenog podsticaju za energetsku efikasnost, poboljšanju izolacije stanova i kuća, zamjenu prozora i vrata, čistije i efikasnije kotlove, na kraju su završile ulaganjima u druge vrste imovine, ili u kupovini kriptovaluta i zlata.

Čak je i italijanski premijer Mario Dragi, javno digao glas na konferenciji za novinare ovog mjeseca zbog sramnog sistema podsticaja za energiju koji nije predviđao ozbiljne provjere.

Njegova vlada je postavila stroža pravila, ali šteta od labavo postavljenih podsticajnih pravila je ogromna – od davanja “jeftinih” prilika organizovanom kriminalu do eksplozije cijena u građevinskom sektoru.

Prije ovog skandala, prošle godine, glavni italijanski istražitelj organizovanog kriminala Maurcio Valone upozorio je da se italijanska mafija “N’dragheta” infiltrirala u italijanske kompanije gladne kapitala kako bi iskoristila novac Italije iz EU u okviru veoma ambicioznog programa oporavka, prenosi Jutarnji.

Nejasno je tačno koliki je finansijski podsticaj italijanska mafija dobila kroz program oporavka EU ili koliki će dobiti, ali se zna da je prošle godine Banka Italije prijavila sedam odsto više sumnjivih finansijskih transakcija i njihov broj je dostigao 113 hiljada.

Izvor: Politika, Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *