Četvorodnevna radna nedjelja i u kompaniji u Srbiji

Dodajte komentar

Kompanija „Menpauer Grup Srbija“ predstavila je koncept četiri radna dan u nedjelji i tako se pridružila svjetskom trendu o kojem se uveliko piše posljednjih mjeseci.
Kompanija od 2020. posluje kao nezavisni klaster za Jugoistočnu Evropu koji pruža mogućnost za fleksibilnije modele poslovanja. Zato je i počela svoj pilot projekat četvorodnevne radne nedjelje sa ciljem da manji broj radnih sati dovede do srećnijeg, zdravijeg i angažovanijeg kadra.

Tokom pilot projekta sprovedeno je istraživanje, koje je omogućilo da se na osnovu mjerljivih podataka donese odluka o njegovoj dugoročnoj primjeni. Shodno tome, projekat četvorodnevne radne nedjelje je usvojen za stalno.

Zašto četiri dana?

Veća motivacija zaposlenih, agilnost, mentalno zdravlje, odgovornost, viši kvalitet usluge, bolje performanse i digitalizacija procesa su ključne riječi novog poslovnog poglavlja.

Rezultati istraživanja i analize u Srbiji tokom pilot projekta ukazali su na sljedeće:

– Na veću angažovanost i produktivnost zaposlenih, gdje je 90,5% zaposlenih izjavilo da su osnaženi da efikasnije obavljaju svoje radne aktivnosti;

– Na bolji balans privatnog i poslovnog života zaposlenih, gde 97% zaposlenih bilježi pozitivan uticaj na balans privatnog i poslovnog;

– Da je 91% zaposlenih izrazito saglasno da svoj budući karijerni put vidi u ovoj kompaniji (u odnosu na 75% prije realizacije pilot projekta);

– Da će novi radni režim doprinijeti i ekološkom aspektu poslovanja jer će potrošnja energije biti smanjena;

– Na osnaženu atraktivnost za nove kadrove;

– Na potrebu dežurstva jednog člana svakog tima tokom petog neradnog dana, kako bi se obezbijedio kontinuitet poslovanja sa klijentima i partnerima;

– Motivacija i drugih kompanija na slične akcije koje u fokus stavljaju svoje zaposlene.

Kraći životni vek kompanija, rast fleksibilnosti, veća fluktuacija, veća vrijednost intelektualne svojine kompanije u odnosu na materijalnu, dovode da iskustva za koje ne postoji jasna poslovna istorija.

Kadrovi sve više traže razlog zašto nešto rade (svrha) i to zahtijeva dodatne kapacitete kompanije. Ranije se liderska pozicija ogledala u postupanju prema jasno definisanim, konkretnim ulogama, a danas je važna vrijednost autentičnost lidera i kompanija, piše „Telegraf biznis“.

Iskustva pokazuju da tradicionalne kompanije gube bitku za mlade talente, jer je globalni trend da mladi žele sve više da rade u startapovima i tehnološkim kompanijama, te je zadatak svake kompanije da nađe personalizovan način kako da postane privlačan poslodavac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *