Volkswagen planira da proda dio Porschea

Dodajte komentar

Volkswagen i Porsche SE (kompanija koja drži veći dio dionica Volkswagena) objavili su izjave u kojima se navodi da raspravljaju o izdvajanju legendarnog proizvođača sportskih automobila Porschea kao nezavisnog proizvođača putem inicijalne javne ponude (IPO) svojih dionica.

Trgovalo bi se samo s 25% dionica, čime bi Volkswagen i Porsche SE i dalje zadržali kontrolu nad kompanijom, piše Revija HAK. To je nešto slično onome što je FCA učinio s Ferrarijem 2015. Nakon što je u oktobru 2014. objavio namjeru da Ferrari postane zaseban entitet, FCA je stvorio Ferrari N.V. i prodao 10% svojih redovnih dionica na berzi u Njujorku.

Taj potez nije samo način povećanja vrijednosti za dioničare. Njegova primarna svrha je bila ponuditi Volkswagenu novu opciju finansiranja. Prodajom 25% Porscheovih dionica, njemačka grupa bi imala pristup većoj količini novca za ulaganje u elektrifikaciju.

Bloomberg Intelligence procjenjuje da bi kompanija u nastajanju mogla da dostigne vrijednost do 85 milijardi eura ili oko 96.5 milijardi dolara po trenutnom kursu. Volkswagenova trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 129.5 milijardi dolara.

Izvor: Revijahak.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *