Telekom u 2021: rast prihoda i dobiti, liderstvo u postpejdu, skok u digitalnim kanalima prodaje

Dodajte komentar

Prethodna, 2021. godina bila je godina postpandemijskog oporavka za Crnogorski Telekom. Kompanija je poslovala sa solidnom dobiti i prihodima u mobilnom segmentu, zadržavši tržišno vođstvo u postpejdu, i segmentu veleprodaje zahvaljujući prije svega dobroj turističkoj sezoni.

Crnogorski Telekom je u 2021. zabilježio rast prihoda, pa su ukupni prihodi na kraju godine iznosili 75,3 miliona eura, manje u odnosu na predpandemijske godine, ali uz promjenu trenda. Rast prihoda uslovljen je primarno rezultatima u sektoru veleprodaje tokom turističke sezone, kao i rastom u mobilnim uslugama i ICT segmentu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 27,5 miliona, a neto dobit iznosila je 3,1 milion.

„Iza nas je solidna godina u kojoj smo uspjeli preokrenuti određene trendove što nam daje dodatnu motivaciju. Zamah koji smo uhvatili prethodne godine iskoristićemo u tekućoj godini kako bismo ulaganjem u infrastrukturu unaprijedili korisničko iskustvo s našim optičkim i mobilnim mrežama, stvarajući tako uslove da na tržište donesemo nove usluge i servise, u skladu sa potrebama korisnika.

Želimo da nastavimo rast korisničkog zadovoljstva koji smo zabilježili u svim mjerenjima, zahvaljujući neprekidnoj optimizaciji portfolija usluga i brojnim incijativama i nagrađivanjima pod sloganom ‘U dobrim rukama’. U 2022. godini zadržavamo fokus na zadovoljstvu i potrebama korisnika dok dodatno ulažemo u mobilnu i fiksnu mrežu, što će nam osigurati stabilan i održiv rast u godinama koje dolaze“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Tržišni lider u postpejdu, uz rast u fiksnim servisima

Crnogorski Telekom je na kraju 2021. godine zadržao tržišno liderstvo u oba segmenta mobilnog postpejda – rezidencijalnom i poslovnom – kao i prvo mjesto po broju korisnika mobilnog interneta.

2021. godinu kompanija je završila sa 263 hiljade aktivnih postpejd SIM kartica, što je za 7% više u odnosu na kraj 2020. godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment. S druge strane, broj aktivnih pripejd SIM kartica se smanjio za 1% i iznosio je 115 hiljada. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 9%, na 221 hiljadu.

Broj korisnika na optici porastao je za 16% i iznosio je 28,4 hiljade, dok je broj TurboDSL korisnika porastao za 4%, u odnosu na kraj 2020. godine, i iznosio je 34,2 hiljade.

Digitalizacija kompanije i društva

Paralelno sa unapređivanjem i digitalizacijom internih procesa i načina rada, kako bi brže odgovarao na zahtjeve korisnika i tržišta, Telekom je i u 2021. godini nastojao da bude prisutan u oblastima važnim za crnogorsko društvo.

„U samoj kompaniji smo značajna sredstva i vrijeme uložili u razvoj i promociju digitalnih kanala komunikacije sa korisnicima, pa smo postigli dvocifreni procenat rasta učešća digitalnih transakcija prilikom kupovine uređaja i servisa, što je u skladu sa našom težnjom da izgradimo kompaniju u kojoj će našim korisnicima sve što im je potrebno biti dostupno u nekoliko klikova. Ta digitalna infrastruktura omogućiće nam da dodatno ubrzamo i naše procese, pojeftinimo sam trošak procesa isporučenja usluge korisnicima, što će rezultirati još boljim korisničkim iskustvom i dodatnim uštedama za kompaniju.

Naše eTrust usluge povjerenja, građanima i privredi omogućuju najmodernije i najbolje rješenje za elektronski potpis i pečat. Upravo takve usluge će u narednim godinama u značajnoj mjeri digitalizovati crnogorsku privredu i javni sektor, i olakšati svakodnevicu svima nama, a prije svega građanima.

Osim spomenutog, tokom 2021. godine, aktivno smo doprinosili zajednici u kojoj poslujemo, naročito kroz digitalne servise koje razvijamo. Tako smo prošle godine učestvovali u jednom od najznačajnijih projekata crnogorskog Ministarstva zdravlja, vakcinacije stanovništva, kroz razvoj, doniranje i puštanje u rad nacionalnog Call centra 1717 za zakazivanje vakcinacije, informisanje građana i koordinaciju zdravstvenih službi u 18 gradova.

Na kraju bih pomenuo i projekat BoostMeUp, kroz koji smo sa partnerima iz Tehnopolisa, Naučno-tehnološkog parka i Amplituda dali veoma snažnu podršku startup zajednici Crne Gore, kako bismo kroz finansijsku i mentorsku podršku omogućili mladim inovatorima da razviju svoje ideje i da ih pripreme za uspjeh na globalnom tržištu“, ističe Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *