Ruske banke u decembru uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara

Dodajte komentar

Ruske banke su tokom decembra mjeseca uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, kako bi se pripremile za moguću pojačanu potražnju ako Zapad Moskvi uvede sankcije, procjenjuje rejting agencija ACRA.
U uvozu deviza tradicionalno dominiraju dolari, ali zastupljene su i druge strane valute kojima se mnogi Rusi štite od pada vrijednosti rublje i od jačanja inflacije, a mogu ih očekivati ako Zapad Rusiji uvede sankcije zbog Ukrajine.

Uprkos pojačanim strahovanjima od vojnog sukoba u susjednoj zemlji, ruski uvoz deviza u decembru još uvijek je bio daleko manji od 18 milijardi dolara uvezenih krajem 2014., kada je rublja naglo oslabila nakon ruskog pripojenja Krima.

Direktorica ACRA-e Valery Piven Reutersu je izjavila da analize temeljene na tehničkim izvještajima koje banke svakog mjeseca podnose centralnoj banci pokazuju da banke u novembru uvezle deviza u vrijednosti 2,1 milijardu dolara.

Sjedinjene Države razmatraju nove sankcije Rusiji, predlažući da se pojedinim velikim ruskim bankama onemoguće transakcije u dolarima i ograniči servisiranje obveza denominiranih u američkoj valuti, rekli su izvori Reutersu.

Seebiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *