Nikola Fabris – Akcize na gorivo bi trebalo da budu 20 odsto niže

Dodajte komentar

Viceguverner Centralne banke Crne Gore i jedan od najuticajnijih ekonomista u regionu Nikola Fabris gost je treće emisije Bankar podcasta, koju možete pogledati na našem YouTube kanalu u četvrtak u 12 časova.

O cijenama goriva

– Lično smatram da je odavno trebalo nešto uraditi po pitanju cijena goriva. Nijesam siguran da je dobra mjera ograničavanje cijena naftnih derivata jer na taj način teret prebacujete na uvoznike i benzinske pumpe, ali sam sasvim siguran da je mnogo logičnije bilo da se smanje akcize i druga opterećenja koja predstavljaju veći dio cijene goriva. Smanjenje akciza je mač sa dvije oštrice. Sa jedne strane bilo bi bolje što više smanjiti da biste na taj način imali što manji udar na standard građana i infalciju, a sa druge strane ako previše smanjujete akcize opet značajno smanjujete budžetske prihode. Po meni, akcize bi bar za 20 odsto trebalo da budu niže. Što više to bi bilo poželjnije, ali 20 odsto bi bio prihvatljivi minimum.

 

 

O inflaciji

– Plašio bih se inflacije kada bi ona bila unutrašnji problem Crne Gore. Kada nije unutrašnji problem Crne Gore imam manju dozu zabrinutosti i straha jer je to globalni problem. Nešto višu inflaciju je realno očekivati u ovoj godini, ne samo u Crnoj Gori, nego u svijetu. Dok je visoka inflacija u eurozoni biće i u Crnoj Gori, kada krene da pada u eurozoni, krenuće i u Crnoj Gori. U ovom trenutku ECB smatra da još nije došlo vrijeme za zatezanje monetarne politike zbog preovlađujućeg mišljenja da su ekonomije članica eurozone još ranjive, te da bi veliko stezanje kamatnih stopa koje bi uticalo na smanjenje inflkacije vjerovatno negativno uticalo na
ekonomski rast. Tako da je trenutna procjena da je veća šteta od smanjenja ekonomskog rasta, nego što je korist od obaranja inflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *