Izabrani pobjednici petog m:tel app konkursa za srednjoškolce

Dodajte komentar

M:tel je i ove godine organizovao konkurs u izradi mobilnih aplikacija za Android™ ili iOS – m:tel app konkurs, za srednjoškolce. Na konkursu je učestvovalo 13 gimnazija i stručnih škola i, prema ocjeni interne komisije, najbolje su bile aplikacije:

· Billy /Gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, tim The Beop, koji čine Andrej Dlabač, Ilija Ivanov i Aleksa Šćepanović. Mentor je Mladen Janković.

· Memories – vaš online dnevnik / Srednja Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, tim Proto type, koji čine Stefan Zindović i Marija Bulatović. Mentor je Asim Mahmutović.

· Pronadji.me/Lost and found/Srednja Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, tim Hacktrick, koji čine Luka Trbović, Nađa Rajković i Balša Jokić. Mentor je Radmila Čogurić.

· Augment/ Srednja Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, tim Mystere, koji čine Jovan Popović, Haris Šabotić i Nikola Perišić. Mentor je Jelena Babić.

· 6Sense/ Srednja Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, tim Mirage, koji čine Petar Jovanović, Luka Ljumović i Aleksa Čović. Mentor je Danka Markuš.

Pored smart telefona koji je obezbijeđen za sve članove tima i njihove mentore, pobjeda u ovoj fazi takmičenja omogućila im je i plasman u regionalno finale konkursa pod nazivom „Regionalni app izazov“, na kojem će naši učenici biti u prilici da se takmiče sa vršnjacima iz regiona.

“Kao kompanija koja podržava sektor obrazovanja, veoma smo ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na timski rad. Zaista je velika satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razvijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas. M:tel daje ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i ulože značajna sredstva u taj sektor, zato smatramo da je važno da mlade talente prepoznamo na vrijeme i damo im podsticaj na samom početku i uvedemo ih u svijet digitalizacije”, rekla je prilikom uručenja nagrada Nadežda Sredanović, vođa projekta iz M:tela.

Sljedeći korak koji očekuje autore najboljih aplikacija je učešće na Regionalnom app izazovu, koji će se održati u prvoj polovini marta, putem ZOOM platforme.

Učenici predstavili aplikacije

Aplikacija Memories – Vaš onlajn dnevnik omogućava korisnicima da sve bitne događaje iz života sačuvaju na svom mobilnom uređaju, tako kreirajući arhivu svojih uspomena. Ideja je nastala iz želje da sve uspomene korisnika budu ujedinjene na jednom mjestu tako stvarajući jedan virtuelni spomenar, kazao je Stefan Zindović.

Želim da bacim novo svjetlo na čitavo takmičenje i da naglasim da ovo iskustvo, što za nas, što za buduće takmičare, ne mora nužno da bude takmičenje u bukvalnom smislu, poručio je Luka Trbović.

“Vjerujem da su iskustvo, posvećenost i timski rad, stečeni tokom izrade projekta bitniji od mjesta na rang listi ili nagrade. Druga stvar na koju pozivam buduće „takmičare“ jeste da se oprobaju u nečem novom, da izađu iz zone komfora – slažem se da nije uvijek lako ali vrijedi. Ono što je sigurno jeste da se neće vratiti praznih ruku – steći će značajno znanje i iskustvo”, kazao je on.

Ideja aplikacije Pronadji.me/Lost and found je bila da pomognemo ljudima koji su u nevolji, da podstaknemo ljude da se bolje odnose prema okolini. Htjeli smo da pomognemo svima onima kojima je potrebno da im se vrate neki izgubljeni predmeti, kazala je Nađa Rajković.

Aplikaciju ,,Šesto čulo“ predstavio je Petar Jovanović i kazao da je njen cilj da gluvonijemim osoba približi ono što ljudi oko njih pričaju.

“Kroz ekran i refleksiju, a sve uz pomoć voice recognition –a , dobija se titl koji pomaže gluvonijemim osobama”, objasnio je on.

Aplikaciju ,,Augment“ predstavio je Jovan Popović i kazao da je njen cilj bolja promocija turizma.

Prema njegovim riječima, aplikacija pomoću nove augment tehnologije može da prikazuje sve istorijski bitne lokacije pomoću virtuelnih tehnologija.

Mentorka Radmila Čogurić iz podgoričke Elektrotehničke škole zahvalila je M:telu, navodeći da ova kompanija otvara širom svoja vrata, i u figurativnom i u svakom drugom smislu.

“Tako je i ovaj put pružila priliku da učenici naše škole, a i ostali učenici iz Crne Gore pokažu svoja interesovanja i svoju spremnost da učestvuju aktivno u svim potrebama društva. Pokazali su veliko interesovanje i veliki trud a mi, profesori, smo tu da im pružimo podršku. Mi učimo od njih, oni od nas i to je jedna poštena razmjena. Mislim da, ulažuću u našu djecu, mi ulažemo u našu budućnost”, poručila je Čogurić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *