EU želi da uvede sankcije ruskim bankama

Dodajte komentar

Evropska Unija želi da uvede sankcije ruskim bankama i Rusiji ograniči pristup finansijskim tržištima, nakon što je Moskva priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera Unije.

U saopštenju predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Evropskog savjeta Šarla Mišela precizirano je da će sankcije biti uvedene samo onim bankama za koje EU vjeruje da finansiraju rusku vojsku i operacije Moskve u Donjecku i Lugansku.

Predsjednici su istakli da će ruskoj državi i vlastima posebno biti ograničen pristup kapitalu i finansijskim tržištima EU, ukoliko sankcije budu usvojene.

“EU je pripremila dodatne mjere i spremna je da ih kasnije usvoji u svjetlu daljih dešavanja”, naveli su Mišel i Fon der Lajenova.

Oni su napomenuli da će sankcije biti usmjerene i ka ruskim fizičkim i pravnim licima koja su ili učestvovala u procesu priznavanja nezavisnosti republika u Donbasu ili posluju na njihovim teritorijama.

U saopštenju je naglašeno da će blok zabraniti svu trgovinu sa samoproglašenim republikama.

“Ove sankcije će uticati na one koji su donijeli odluku, koji su glasali za priznavanje. To je drugačije od sankcija koje su usvojene za Krim. Ovaj paket sankcija uticaće i na organizacije koje posluju u regijama”, naveo je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

“Sputnjik” podsjeća da je i Velika Britanija, u isto vrijeme, predstavila svoj spisak restriktivnih mjera koje uključuju zamrzavanje sredstava pet ruskih banaka koje su, navodno, povezane sa vlastima, kao i ekonomske sankcije za trojicu ruskih biznismena, i to vlasnika investicione kompanije “Volga grup” Genadija Timočenka, te Borisa i Igora Rotenberga.

Osim toga, njemački kancelar Olaf Šolc najavio je nešto ranije da će biti suspendovan proces sertifikovanja ruskog gasovoda “Sjeverni tok dva” u Njemačkoj.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *