Apple Pay: kako možete plaćati uz pomoć pametnog telefona ili sata?

Dodajte komentar

Znate one provjere pred izlazak iz kuće: pegla – isključena, šporet – takođe, prozori – zatvoreni? Kada se uvjerite da je sve pod konac, prelazite na sljedeći nivo. Opipavate džepove i preturate po torbi kako biste bili sigurni da ste sve ponijeli. Uglavnom sve počinje, a ponekad i završava, sa tri stvari: novčanik, ključevi, telefon.

Apple Pay omogućava vam da gotovo svuda u zemlji i inostranstvu plaćate svojim Apple uređajem.

Tek nakon što se steknu svi uslovi, izlazite iz kuće i nalazite se sa prijateljima u omiljenom kafiću. Kao i obično, u dobrom društvu vrijeme leti, a kad treba da se rastanete, kreće borba oko računa. Ovog puta vi ste izvojevali pobjedu. Na pitanje: „Keš ili kartica?“, zamolite za ovo drugo. Konobar donosi terminal, vi se hvatate za novčanik, a onda vas obliva hladan znoj: kartice ni na vidiku, baš kao ni dovoljno gotovine.

Taman na prelazu boje lica iz crvene u zelenu, stiže pomoć prijatelja. Ali, šta on to radi? Uzima telefon, klikće dugme sa strane i gleda u ekran? „Super, baš je sad momenat za selfi“, mislite vi dok se konobar ljubazno smiješi, zahvaljuje i izgovara magične riječi: „Prošlo je“.

Račun je plaćen u sekundi, toliko brzo da to niste ni primijetili

I dalje zbunjeni, tražite prijatelju da vam oda tajnu, a on vas pita da li je moguće da niste čuli za Apple Pay, uz pomoć kojeg gotovo svuda u zemlji i inostranstvu možete plaćati svojim Apple uređajem. Zatim vam objašnjava kako Apple Pay možete koristiti i da podignete gotovinu na beskontaktnim bankomatima Erste banke, za plaćanje u prodajnim objektima, pa čak i za onlajn kupovinu kod trgovaca koji su implementirali ovaj servis.

Oduševljeni shvatate da ste upravo prisustvovali i demonstraciji načina na koji se obavlja plaćanje – dovoljno je da dva puta kliknete Home ili Power dugme na uređaju, identifikujete se kao kad otključavate telefon – uz pomoć koda, otiska prsta ili Face ID i prislonite telefon na beskontaktni terminal za plaćanje. Sigurni ste da postoji neka „caka“ – ili je to preskupo, ili treba da prođe čitava vječnost dok se i vama to omogući, ili je nešto treće u pitanju. Srećom, od prijatelja stižu pozitivne vijesti.

Apple Pay možete koristiti i aktivirati odmah – i sve to besplatno

„Treba samo da povežeš svoje Erste Mastercard kartice sa Apple Pay uslugom, a to ti je prelako“, govori poznat glas. Pokazuje vam da dodirnete ikonicu Wallet aplikacije na telefonu, a onda opciju + i saopštava kako sada treba samo da ispratite nekoliko jednostavnih koraka za dodavanje kartice.

Aktivirajte Apple Pay bez odlaska u banku, a koristite bez plaćanja naknade.

Em ne morate da idete u banku, em se za korišćenje Apple Pay servisa ne plaća nikakva naknada, a vidjeli ste i da ne morate biti povezani na internet da biste obavljali transakcije na ovaj način – kud ćeš ljepše! Opet, eto njega sa još jednom sjajnom informacijom.

Korišćenjem Apple Pay usluge, korak ste bliže vrijednim nagradama

„Znači, ako preko Apple Pay usluge obavim četiri transakcije veće od četiri eura i koristim Erste info, možda osvojim najnoviji iPhone ili Apple Watch?“ Upravo tako, nije šala, a to potvrđuje i naša Sveznalica. Nagradna igra Erste banke u kojoj imate šansu da osvojite jedan od 20 Apple Watch Series 7 pametnih satova ili jedan od 4 iPhone 13 Pro Max pametnih telefona traje do kraja marta, a dobitnike izvlačimo svakog mjeseca.

Nakon svih dobijenih instrukcija, konačno se rastajete sa prijateljem. Vozite do kuće i dok čekate zeleno svjetlo na semaforu, pažnju vam skreće poruka: „Kupujte lako, plaćajte beskontaktno, živite bezbrižno“. Vjerujete u znakove pored puta (i u bukvalnom smislu) i odlučujete da vrijedi okušati sreću učestvovanjem u nagradnoj igri. Večeras stižete da svratite u prodavnicu po piće i grickalice za uz film, sniženja će trajati i sjutra, bliži se Dan zaljubljenih i Osmi mart, a sigurno će uskoro pasti bar još jedno kafenisanje – to su već četiri transakcije od preko četiri eura.

Razmišljate pozitivno, ali ste svjesni da čak i ako ne osvojite neku od nagrada, ostaje vam Apple Pay i osjećaj bezbrižnosti i onda kada pri izlasku iz kuće zaboravite novčanik. I to se računa, zar ne? 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *