Milatović: “EBRD važan partner u ekonomskom razvoju CG”

1 komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana, zaključeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remona Zakarija.

Tokom sastanka govoreno je o dosadašnjoj podršci ove međunarodne institucije, ali i o budućim projektima koji će ubrzati ekonomski razvoj Crne Gore.

“Vlada je uložila snažne napore da tokom 2021. godine postigne rezultate koji govore o ekonomskom oporavku, ali i da Crna Gora tokom 2022. godine postane veliko gradilište na kojem će se ostvarivati projekti zelene ekonomije i energetike, a u kojima se očekuje značajno učešće EBRD-a”, izjavio je Milatović.

On je dodao da ekonomska situacija ostaje prioritet u svim okolnostima.

“Uprkos složenoj političkoj situaciji, prioritet je da građanima obezbijedimo unapređenje životnog standarda što smo otpočeli implementacijom programa ‘Evropa sad!’, a nastavljamo kroz brojne projekte koji će dalje jačati ekonomski prosperitet Crne Gore”, kazao je Milatović.

Tokom sastanka se govorilo o spremnosti dvije strane da zajednički rade na daljem razvoju crnogorske ekonomije, i to kroz unapređenje investicionog ambijenta, realizacije infrastrukturnih projekata i osnaživanja poslovnog ambijenta.

Milatović je zahvalio EBRD-u na podršci koju banka pruža Ministarstvu na uspostavljanju kreditno-garantnog fonda.

Govoreno je i o unapređenju digitalne infrastrukture i to kroz projekat širokopojasnog interneta koji će ruralnim sredinama stvoriti nove razvojne šanse.

“Druga faza ovog projekta kreće uskoro, a osim online pristupa za veći broj ljudi, intenzivirana digitalizacija bi uticala na ubrzan razvoj oblasti poput turizma i obrazovanja”, navodi se u saopštenju MEK-a.

Takođe, Milatović je iskoristio priliku da istakne značaj izgradnje druge dionice autoputa Bar- Boljare kao i rekonstrukcije dijela regionalnog puta koji spaja Podgoricu sa Sarajevom, a odnosi se na dionicu od Šćepan Polja do Foče.

Na sastanku je, kako navode, najavljeno da će Investicionom samitu EBRD-a za Zapadni Balkan u Londonu prisustovati premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Imajući u vidu odličnu saradnju Vlade Crne Gore i EBRD, biće to još jedna prilika da se govori o značajnim projektima koji su u toku, ali i o planovima za neke koji će tek biti uspostavljeni”, zaključili su u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *