UIP: 219 prijava na kršenje prava radnika iz programa “Evropa sad”, naplaćeno 60.000 eura kazni

Dodajte komentar

Upravi za inspekcijske poslove od početka godine podneseno je ukupno 219 prijava koje se odnose na kršenje prava radnika iz programa “Evropa sad”, od čega 175 anonimnih, a zbog uskraćivanja radnika za određena prava već je naplaćeno 60.000 eura kazni, saopšteno je za “Dan” iz te institucije. Iz Podgorice su bile 83 prijave, a iz Nikšića 15.

“Tu spadaju, kako prijave, tako i razna pitanja za pojašnjenje određenih zakonskih normi u vezi sa samim programom. Prijavljuju se ugostiteljski objekti, veliki trgovinski lanci, firme za obezbjeđenje, preduzetnici. Najčešće se prijave odnose na: neobračunatu zaradu po programu “Evropa sad” (zarada manja nego što program predviđa, uračunavanje prekovremenih u minimalnu zaradu, odbijanje bolovanja za kovid od zarade i sl.); vraćanje dijela zarade “na ruke” poslodavcu; osiguravanje na manje od punog radnog vremena”, navode u Inspekciji i ističu da se sve prijave odmah dodjeljuju u rad inspektorima koji postupaju po njima bez odlaganja.

“Inspekcija je svakodnevno na terenu, a prijave po pitanju programa “Evropa sad” su svakako označene kao prioritet u postupanju. Kontrole su i dalje u toku, neke su završene i u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti bilo je podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu koji će utvrditi iznos kazne. Neke nepravilnosti su otklonjene i tokom samog inspekcijskog nadzora. U slučajevima kad se nedvosmisleno ustanovi kršenje propisa, inspektori preduzimaju mjere (ukazivanje, izdavanje prekršajnih naloga, podnošenje nadležnom sudu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka). Ovo su najčešće mjere koje su preduzete, ali u većini izvršenih kontrola nije bilo nepravilnosti”, navode u inspekciji.

Ističu da trenutno aktuelni informacioni sistem ne dozvoljava da izdvoje podatke isključivo po osnovu programa “Evropa sad”, već imaju podatke koji se tiču ukupnih rezultata Inspekcije rada kada je u pitanju kršenje Zakona o radu.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti u smislu navedenog zakona za period od početka 2022. izdato je 112 prekršajnih naloga u iznosu od skoro 60.000 eura i podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.
Uprava prihoda i carina, sa kojom je Inspekcija rada u kontinuiranoj komunikaciji, dostavlja podatke o broju zaposlenih kod kojih je došlo do promjene u pogledu trajanja radnog vremena, a koji se mijenja iz dana u dan, ali svakako to je broj koji je zanemarljiv u odnosu na ukapan broj lica prijavljenih na obavezno osiguranje. Važno je napomenuti da sami ugovori na nepuno radno vrijeme nisu prekršaj dok god je to konkretno radno mjesto jasno opisano u aktu o sistematizaciji, gdje se jasno može vidjeti kakvo radno vrijeme je predviđeno za isto, i ukoliko zaposleni stvarno radi toliko časova, a ne više”, navode u inspekciji.

Ukazuju da su trenutno radno aktivna 32 inspektora u Inspekciji rada na području cijele Crne Gore.

“U narednom periodu će se raditi i na jačanju kadrovskih kapaciteta a, ukoliko se za to ukaže potreba, angažovaće se inspektori iz drugih inspekcija koji će obavljati nadzore po ovlašćenju”, najavljuju u inspekciji.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *