“Smanjiti PDV na namirnice, povećati na luksuz”

Dodajte komentar

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković kazao je da imamo dovoljno “domaće pameti”, ali da treba postići konsenzus kako bi Crna Gora bolje živjela. Smatra da bi trenutno rješenje za drastično povećanje cijena bilo smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, a povećanje na luksuz. Raičković kaže da je povukao kandidaturu za predsjednika Privredne komore jer nije bio pravi momenat.

“Mi moramo da shvatimo da su Vlade onakve kakvi smo mi. Mi ih biramo i ona je servis građana. Kad to shvatimo možda krenemo naprijed”, kazao je on u emisiji Link na RTCG.

Kada ekonomija bude diktirala uslove i koji su rezultati u ekonomskoj sferi, građani će osjetiti boljitak.

“Mislim da su ljudi konačno shvatili i da uprkos političkoj situaciji, građani sada razmišljaju o svom džepu”, rekao je Raičković.

Smatra da se mora nešto radikalno uraditi u ekonomiji Crne Gore kako bi se smanjio uvoz i povećale robne rezerve, jer drugačije ne možemo izbjeći uvoz inflacije.

Kaže da treba razmišljati o smanjenju PDV-a za osnovne životne namirnice, a povećanju za luksuz.

“Nijesam siguran da će predlog zakona o ograničavanju cijena namirnica dati neke efekte. Vi znate da su u okruženju išli na smanjenje PDV-a. Mi moramo nešto uraditi da pomognemo najugroženijim kategorijama. Naročito penzionerima”, istakao je on.

Dodaje da se mora znati kome je pomoć potrebna.

“Zašto se ne uvede socijalni karton u Crnoj Gori. To nije posao koji administracija ne može da uradi. Treba znati kome treba pomoći”, kazao je on.

Govoreći o cijeni goriva, kaže da je moguće naći prostora za smanjenje akciza za gorivo, ali je onda problem punjenje budžeta.

“Mislim da je bolje ići sa akiznom i stimulativnom politikom, a proširiti opseg poreskih obveznika. Razvijene države idu progresivnim sistemom oporezivanja”, kazao je on.

Ako bude rasla cijena energenata na svjetskom tržištu,objašnjava, cijena goriva neće zavisiti od nas.

Istakao je da nam je turizam jako bitan, te da nebezbjednost u regionu utiče na nas. Posebno treba obratiti pažnju na situaciju u Ukrajini.

“Digitalna trasformacija je jako važna za našu privredu i to nam može pomoći da dobijemo više turista”, dodao je on.

Raičković kaže da je povukao kandidaturu za predsjednika Privredne komore jer nije bio pravi momenat.

“Drago mi je da me podržala struka i privreda. Mislim da su druge okolnosti presuđivale. Zahvalan sam kolegama koji su me podržale i da se kandidujem i da se povučem, to je najvažnije, jer to je baza”, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *