Procurjeli podaci više od 30.000 klijenata švajcarske Kredit Svis banke

Prema izvještajima procurjelim u javnost, u kojem su objelodanjene interne procedure Kredi Svis (Credit Suisse), druge po veličini švajcarske banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata, među kojima ima i sumnjivih, i ukazuje na moguće propuste u provjerama mnogih kupaca, prenijeli su njemački mediji.

Kredi Svis je u saopštenju naveo da „snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke“.

Njemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) saopštio je da je podatke dobio anonimno preko bezbjednog digitalnog mejla prije više od godinu dana. Rečeno je da nije jasno da li je izvor pojedinac ili grupa, a list nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

List navodi da je procijenio podatke od 1940-ih pa sve do posljednje decenije, zajedno sa drugim medijskim partnerima, uključujući Njujork tajms i Gardijan, okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji.

Navedeno je da podaci ukazuju na to da je banka kao klijente prihvatila „korumpirane autokrate, osumnjičene ratne zločince i trgovce ljudima, dilere droge i druge kriminalce“.

Kredi Svis je rekao da su optužbe „pretežno istorijske“ i da su „zasnovane na djelimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“.

Banka je saopštila da je pregledala veliki broj računa potencijalno povezanih sa optužbama i da je oko 90 odsto njih „zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja“, a da je više od 60 odsto zatvoreno prije 2015. godine.

Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je saopštila da su preduzete odgovarajuće provjere i druge mjere kontrole.

Check Also

Telekomu međunarodna medalja za eTrust usluge povjerenja

eTrust platforma za usluge povjerenja Crnogorskog Telekoma – prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.