Pet ponuda za opremu projekta “Solari”

Dodajte komentar

Na tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekata Solari 3000+ i Solari 500+ stiglo je pet ponuda, a Elektroprivreda (EPCG) uskoro treba da donese odluku o najpovoljnijoj ponudi, saopšteno je “Vijestima” iz državne energetske kompanije, ne precizirajući ko su ponuđači.

Tender vrijedan 19,9 miliona raspisan je u septembru prošle godine, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

”U završnoj fazi je pregledanje pet pristiglih ponuda za nabavku opreme i za očekivati je da će u skorijem roku biti donijeta odluka o izboru najpovoljnije o čemu ćemo javnost blagovremeno informisati”, kazali su iz EPCG.

Projekat predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalirali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energiju za sebe, a višak bi prodali EPCG.

Vlasnici bi otplaćivali opremu na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG bila niža od dotadašnjih troškova za struju.

Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u individualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu. Projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

”Od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat Solari 3000+ i Solari 500+, do danas, za isti se prijavilo približno 14.000 domaćinstava i preko 800 pravnih lica. Rok za prijavu, koji je prvobitno bio definisan do 31. janauara, produžen je do 28. februara ove godine, zbog velikog interesovanja građana. Imajući u vidu veliko interesovanje potrošača, u planu je pokretanje projekta Solari 5000+, vrijednosti 70 miliona eura, ukupne instalisane snage 70 MW. Projektom će biti obuhvaćeno 4.000 objekata za individualno stanovanje, 500 stambenih zgrada i 500 preduzeća i javnih ustanova”, kazali su u energetskoj kompaniji.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, a korisniku projekta se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju. Period otplate investicije za korisnika je do 10 godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage pripadajućeg ugrađenog sistema.

Projektom je predviđeno da se na krovove privatnih stambenih objekata mogu postaviti solarni paneli snage do 10kW, a kod privrede i javnih institucija od 10 do 30 kW.

Kompletan projekat će se realizovati u periodu do šest mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju.

EPCG je za potrebe sprovođenja ovog projekta formirala firmu “Solar gradnja”, koja treba da uposli 500 radnika. U odboru direktora nove firme su Ivan Kilibarda, Janko Milatović i Blažo Đurković, dok je izvršni direktor Ranko Vuksanović.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *