Na idući uzlet bitcoina ćemo sačekati

Dodajte komentar

Prema suosnivaču Huobija, jedne od najvećih svjetskih berzi kriptovaluta, bitcoin možda neće biti u optimističnoj seriji do kraja 2024. ili početka 2025., ako su prošli ciklusi cijena bilo kakav pokazatelj.

Du Jun je za CNBC rekao da su tržišta bitcoina usko povezana s procesom koji se naziva prepolovljenje (halving), a koji se događa svakih nekoliko godina.

To se odnosi na takozvane rudare na bitcoin mreži, koji pokreću moćnu moćni specijalizovani računari za rješavanje složenih matematičkih zagonetki za provjeru transakcija na bitcoin mreži. Rudari su kao rezultat nagrađeni u bitcoinima.

Prepolovljenje je upisano u temeljni kod bitcoina i prepolovljuje nagradu koju takozvani rudari dobijaju za provjeru valjanosti transakcija na mreži kriptovalute. Javlja se otprilike svake četiri godine.

Posljednje prepolovljenje dogodilo se u maju 2020., a 2021. bitcoin je bio na vrhuncu svih vremena iznad 68.000 dolara. Slična se pojava dogodila kada se prepolovio 2016. Sljedeće godine bitcoin je dosegao ono što je tada bio rekord.

Stvarno je teško tačno predvidjeti jer postoji toliko mnogo drugih faktora koji takođe mogu uticati na tržište — poput geopolitičkih pitanja, uključujući rat ili nedavni Covid.

Nakon oba ta vrhunca, bitcoin je pao. Trenutno je bitcoin gotovo 40% niži od svog rekordnog maksimuma u novembru, iako je još uvijek ispod nekih od najnižih vrijednosti zabilježenih u siječnju. Sljedeći događaj prepolovljenja trebao bi se održati 2024.

“Ako se ovaj krug nastavi, sada smo u ranoj fazi medvjeđeg tržišta”, rekao je Du.

“Slijedeći ovaj ciklus, tek od kraja 2024. do početka 2025. možemo dočekati sljedeće bikovsko tržište bitcoina.”, zaključio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *