Belgija od 2020. godine vodi istragu nazvanu “Crna Gora”

Dodajte komentar

Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci “Credit Suisse” pod kodnim nazivom “Crna Gora”, ali se do danas ne zna njen epilog. Belgijske vlasti dobile su imena oko 2.600 klijenata ove švajcarske bane i počela je provjera da li je bilo prikrivanja imovine.

Pisanje portala “finews.com”, u Belgiji potvrđuje da je istraga pod nazivom “Crna Gora” pokrenuta 2020. godine bila fokusirana na odnose sa klijentima između 2003. i 2014. godine, prenosi portal RTCG.

Nema, prema javno dostupnim izvorima, konretnih podataka šta se od avgusta 2020. godine, kada je objavljeno da je istraga počela, dogodilo do danas i hoće li neko konkretno biti optužen.

Iz Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) kažu kako je Švajcarska zemlja u kojoj političari, tajkuni i kriminalci iz cijelog svijeta otvaraju račune i tamo kriju svoj novac. Strogi švajcarski zakoni koji čuvaju bankarske tajne su im to omogućili.

Novinarska mreža OCCRP i njemački “Zidojče cajtung”, sa kolegama iz 39 zemalja i 46 redakcija sada otkrivaju tajne račune koje su u švajcarskoj banci “Credit Suisse” otvarali ljudi uključeni u sumnjive poslove. Ovo veliko novinarsko istraživanje zasnovano je na procurelim podacima i naziva se “Švajcarske tajne”.

Prema navodima iz OCCRP, povezani sa tajnim računima u “Credit Suisse” bile su i ličnosti iz obavještajnog sektora Crne Gore. Detalja, zasad, nema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *