Pojačana kontrola i nadzor slobodne zone Luke Bar

Luka Bar pojačala je nadzor i kontrolu unutar slobodne zone, zajedničkim patrolama službe obezbjeđenja i carinika, saopštili su predstavnici te kompanije.

Kako je saopšteno iz Uprave prihoda i carina (UPC), na inicijativu vršiteljke dužnosti direktorice UPC Milene Petričević održan je sastanak sa predstavnicima Uprave policije, Luke Bar, Port of Adrie, MSC Montenenegro i stranog privrednog društva Rastoder – Slovenija, u cilju zaštite bezbjednosti carinskog graničnog područja Crne Gore.

Navodi se da su predstavnici Luke Bar istakli da su, u okviru svojih nadležnosti, pojačali nadzor i kontrolu unutar slobodne zone, zajedničkim patrolama službe obezbjeđenja Luke i carinika Carinske ispostave Bar.

Oni su naveli i da je, pored lučkog obezbjeđenja, prisustvom službenika UP i UPC na glavnoj kapiji Luke Bar uspostavljena veća kontrola ulaska i izlaska ljudi i roba, i da će unaprijediti sistem video nadzora, izvršiti reviziju kompletnog osvjetljenja lučkog područja i sistema tehničke zaštite.

Direktor Port of Adrie Sedat Kara naglasio je da obezbjeđuju visok stepen bezbjednosti cjelokupnog koncesionog područja, primjenjujući ISPS – međunarodni Pravilnik o bezbjednosti brodova i lučkih prostora.

Predstavnici slovenačke kompanije Rastoder zahvalili su na organizaciji i mogućnosti da prisustvuju sastanku i doprinesu zajedničkom cilju sprečavanja krijumčarskih pokušaja i prometa nezakonitih supstanci, navodeći da je povratak u Luku Bar njihova želja.

Izvršni direktor MSC Montenegro Dalibor Pelević kazao je da je najvažnije da krijumčari znaju gdje postoji velika mogućnost otkrivanja njihovih nedozvoljenih pošiljki, kroz pojačane metode kontrole.

“Jer se na taj način destimuliše svaki oblik nelegalnih aktivnosti i jasno stavlja do znanja organizovanim kriminalnim grupama da im se ne isplati bavljenje ilegalnim poslovima posredstvom linijskog, teretnog saobraćaja preko Luke Bar”, dodao je Pelević.

Navodi se da je na kraju sastanka postignuta saglasnost da će se kroz pojačan 24-časovni nadzor, uspostavljanjem elektronske evidencije prometa roba iz slobodne zone Luka Bar, zaštititi bezbjednost carinskog područja Crne Gore, što je, kako su kazali, prioritet svih.

Dodaje se da će se bezbjednost carinskog područja poboljšati pražnjenjem kontejnera na jednoj lokaciji uz pokrivenost CCTV nadzorom povezivanjem brodara u CIS sistem za automatsko preuzimanje podataka u postupku izrade sažete deklaracije.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.