Kontrole primjene programa ,,Evropa sad“ – Pekare kaznili 38, poslodavce 60 hiljada eura

1 komentar

Tokom protekle dvije nedjelje tržišna inspekcija vršila je pojačani nadzor kod svih pekara, a pojačana je bila i kontrola primjene programa ,,Evropa sad“.

Kako su odgovorili Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove inspektori su kontrolisali 160 pekara, utvrdili 89 nepravilnosti, donijeli tri ukazivanja i podnijeli 142 prekršajna naloga u iznosu 38.130 eura.

Kada je u pitanju program ,,Evropa sad“ već su ranije najavili da će biti pojačane kontrole od 10. februara.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti od početka godine izdato je 112 prekršajnih naloga od skoro 60.000 eura i podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, saopštili su iz inspekcije.

Od početka godine, kako su dodali, primljeno je ukupno 219 podnesaka koji se odnose na program „Evropa sad“ , od čega 175 anonimnih.

“Iz Podgorice je bilo 83, a iz Nikšića 15. Tu spadaju kako prijave tako i razna pitanja za pojašnjenje određenih zakonskih normi u vezi sa samim programom. Prijavljuju se ugostiteljski objekti, veliki trgovinski lanci, sekjuriti firme, preduzetnici. Najčešće se prijave odnose na: neobračunatu zaradu po programu „Evropa sad“ tj. zarada je manja nego što program predviđa, uračunavanje prekovremenih u minimalnu zaradu, odbijanje bolovanja za kovid od zarade i sl.”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove dodajući da je bilo i vraćanja dijela zarade „na ruke“ poslodavcu kao i osiguravanje na manje od punog radnog vremena.

“Sve prijave se odmah dodjeljuju u rad inspektorima koji postupaju po njima bez odlaganja. Inspekcija je svakodnevno na terenu, a prijave po pitanju programa ,,Evropa sad“ su prioritet. Kontrole su i dalje u toku, neke su završene i u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti bilo je podnešenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu. Neke nepravilnosti su otklonjene i tokom samog inspekcijskog nadzora”, poručili su iz inspekcije.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kako nam je oksfordac sladak, presladak.. mašala..obavezno neka trenira strogoću na mikro firme… To i jeste njegovo znanje o ekonomiji… Samo neka se ne sakriva iza UIP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *