Egipat proširuje Suecki kanal

Dodajte komentar

Egipat će urediti dodatnih 10 kilometara Sueckog kanala za dvosmjerni saobraćaj, a još 30 kilometara biće prošireno i produbljeno, najavio je predsjednik uprave Sueckog kanala Osama Rabie.

“Bilo bi preskupo proširiti cio, 190 kilometara dug kanal koji povezuje Crveno more i Mediteran, ali dio koji omogućava dvosmjerni saobraćaj trebalo bi da se produži sa sadašnjih 75 na 85 kilometara”, objasnio je Rabie.

Globalni pomorski saobraćaj znatno je otežan u martu prošle godine nakon što je ogroman kontejnerski brod Ever Given zapeo u južnom dijelu kanala, blokiravši ključni pomorski pravac između Evrope i Azije.

Planirano proširenje ubrzano je nakon te krize, rekao je Rabie, iako je cilj aktuelnih radova poboljšanje sigurnosti saobraćaja, te će nakon njihovog završetka prolaz kroz kanal i dalje trajati 11 sati, prenosi Seebiz.

Druga faza uključivaće proširenje kanala 30 kilometara do južnog ulaza za 40 metara, te njegovo produbljivanje za oko dva metra. Upravo se na tom dijelu kanala Ever Given zaglavio.

“To je težak dio kanala”, kazao je Rabie, dodavši da će “se na tom mjestu produbljivanjem i proširenjem poravnati zavoji u kanalu” i smanjiti uticaj južnih vjetrova.

Projekat će koštati tri milijarde egipatskih funti, odnosno oko 191 milion dolara, a biće završen i otvoren do kraja juna 2023, rekao je on.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *