Cijene digitalnih nekretnina u metaverzumu kreću se od 10.000 do 300.000 dolara

Dodajte komentar

Broj firmi specijalizovanih za vršenje usluga za kompanije koje traže način da se uključe u metaverzum, kao i za investitore spremne da kupe virtuelnu nekretninu, raste zajedno sa digitalnim svijetom, primjećuje digitalni arhitekta i izvršni direktor kompanije Voxel Architects Džorž Bileka (George Bileca).

“Jasne granice u metaverzumu još uvijek ne postoje”, kaže Bileka.

Kako objašnjava, virtuelna kuća, kancelarija ili druga vrsta poslovnog prostora nije ništa drugo do malo složeniji nezamenljivi token (NFT) koji se može koristiti za skladištenje virtuelnih dobara ili primanje posjeta, održavanje sastanaka i koncerata, obezbeđujući pristup regulisan pametnim ugovorima koji se čuvaju u blokčejnu, piše Capital.com.

“Digitalno prisustvo se potvrđuje preko NFT-a i može se prenositi na isti način kao fizičko vlasništvo. Ovdje samo dobijate digitalni proizvod za vaš digitalni posjed”, kaže Bileka.

Kompanija Voxel bilježi eksponencijalni rast od kada je Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) najavio da Facebook postaje Meta, te da će se fokusirati na razvoj metaverzuma. Za dvije godine kompanija Voxel je povećala broj zaposlenih sa dva na 21, među kojima se nalaze konceptualni umjetnici i programeri koji upravljaju digitalnim nekretninama u okviru koncepta digitalne realnosti.

Prošle godine Voxel je bilježio od dva do tri zahtjeva nedeljno. Trenutno, od rebrendinga kompanije Facebook, Voxel ima od dva do tri zahtjeva dnevno. Bileka navodi da katalog za unaprijed izgrađene strukture ne postoji i da je svaki od svjetova u okviru metaverzuma drugačiji.

Cena ove vrste digitalnog prisustva je daleko od jeftine, pa Voxel ima sličan cjenovnik kao arhitektonska firma u fizičkom svijetu. Kako kaže Bileka, jedina razlika je to što su inženjeri zamijenjeni programerima.

Sa zaradom od 10.000 do 300.000 dolara po projektu, tim kompanije Voxel trenutno može da preuzme četiri projekta mjesečno, odnosno 48 projekata godišnje. Voxel naplaćuje svojim klijentima u kriptovalutama i to prvenstveno u etheru i tokenima usklađenim sa ERC standardom, kao što je USDC.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *