CEDIS: Nesavjesni investitori pričinjavaju veliku štetu

Dodajte komentar

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u kontinuitetu trpi značajnu štetu zbog nesavjesnih investitora koji, prilikom izvođenja radova, havarišu elektrodistributivnu mrežu i stubna mjesta, saopšteno je iz te kompanije.

Iz CEDIS-a su naveli da to za posljedicu ima dugotrajne prekide u napajanju, kao i vanredne finansijske izdatke za kompaniju.

“Samo tokom prethodnih 24 sata u Podgorici su prekinuta dva kabla, zbog čega je dio korisnika u Gornjoj Gorici više sati bio bez napajanja”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su naveli da je u Ulcinju u petak evidentiran, kako su kazali, do sada nezabilježen slučaj.

“U naselju Kruče izvođač koji je mimo propisa izvodio radove je isčupao betonski stub, zbog čega je stub sa više priključnih kablova pao na balkon obližnje kuće”, naveli su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da je tom prilikom presječen samonosivi kablovski snop i havarisana mreža sa koje se napaja više korisnika.

“Oštećenja mreže prilikom izvođenja radova od trećih lica su prilično frekventna, što potvrđuje preko 15 oštećenja građevinskom mašinom samo na kablu „Komanski most“ koji se proteže duž nove dionice puta Podgorica-Danilovgrad”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su naveli da sprovode sve neophodne aktivnosti u slučajevima kada se izvode građevinski radovi u zoni kablova.

Kako su kazali, izvođač preuzima Katastar instalacija od CEDIS-a, a ta kompanija nerijetko obezbjeđuje i ispitna vozila, kako bi na licu mjesta trasirali kablove i izbjegli oštećenja.

“U slučaju izgradnje nelegalnih objekata rizici su ogromni, prije svega po same izvođače i živote osoba koje su angažovane na izvođenju radova”, istakli su iz CEDIS-a.

Oni su rekli da, osim prekida kablova, karakteristična su i djelimična oštećenja, usljed kojih ne dolazi do prekida u napajanju u trenutnku oštećenja, već naknadno u slučajevima većeg opterećenja mreže.

Iz CEDIS-a su kazali da su o navedenim slučajevima obavijestili nadležne institucije.

“U cilju zaštite imovine Kompanije i pouzdanog napajanja električnom energijom, garatujemo da ćemo ubuduće, naročito za nelegalne graditelje, u dijelu naše nadležnosti preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi slične aktivnosti bile drastično sankcionisane”, poručili su iz CEDIS-a.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *