Telekom Srpske najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini

Dodajte komentar

BH Telecom godina je bio najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. No, to se danas promijenilo kada ga je prestigao Telekom Srpske (Mtel), izvještava BiznisInfo.

Dionice oba telekoma u posljednje vrijeme su u porastu. No, znatno brže rastu dionice Mtela.

Na dašanjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionica je dostigla vrijednost od 1,60 KM, čime je tržišna kapitalizacija (vrijednost) firme narasla na 786 miliona KM. Kompanija ima 491.383.755 dionica.

Poređenja radi, prošle godine u ovo vrijeme jedna dionica Telekoma Srpske vrijedila je oko 1 KM, što znači da je ostvaren rast od preko 50 posto u samo godinu dana.

S druge strane, trenutna tržišna vrijednost dionice BH Telecoma na Sarajevskoj berzi iznosi 12,23, što čini tržišnu vrijednost kompanije od 776 miliona KM. Kapital BH Telecoma podijeljen je na 63.457.358 dionica.

Naravno, cijene dionica obje kompanije će se mijenjati i u narednim danima pa je moguće da BH Telecom ponovo nakratko preuzme tron.

No, kada se uzme u obzir trend iz prethodnog perioda, Telekom Srpske ima mnogo veće šanse za dalji rast dionica u bližoj i daljoj budućnosti pa je vjerovatno da će se razlika povećavati u korist ove firme.

U mjerenju veličine kompanija mora se naglasiti da ovdje govorimo o firmama koje su dionička društva, odnosno kojima se trguje na berzi. U BiH ima velikih kompanija (npr. poput Binga) koje su registrovane kao d.o.o. odnosno nisu izlistane na berzi, pa je njihovu tržišnu vrijednost nemoguće tačno izračunati.

Mtel rast vrijednosti svakako može zahvaliti investicijama i akvizicijama. Pod krovom ove kompanije nalaze se firme poput Logosofta, Telrad neta, Blicneta i Elta Kabela.

Foto: Capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *