Pandemija uticala na domaće tržište automobila: Polovnjaci skuplji i do 30 odsto

Dodajte komentar

Pandemija je prodrmala cijeli svijet i sve sektore ekonomije. Nije imuna ostala ni auto-industrija. Cijene automobila, pogotovu polovnih, na rekordnom su nivou a stabilizacija se očekuje tek krajem ove ili tokom iduće godine. Glavni razlog tome leži u otežanoj nabavci određenih komponenti koje su neophodne za proizvodnju novih automobila. Tako manja ponuda novih vozila ima značajan efekat i na ponudu polovnih, a posljedično i na njihove cijene.

S obzirom da se polovni automobili u regionu uvoze najvećim dijelom iz Njemačke, mediji prenose kako je polovnih automobila u ovoj zemlji sve manje a cijene su rekordne.

Kako prenose mediji, evropsko tržište polovnjaka je “poludjelo” a automobili su skuplji čak i 15 odsto više. U nekim slučajevima cijena može biti još veća. Prije svega cijenu drže automobili sa motorima na dizel.

Kriza nije zaobišla ni našu zemlju. Ako pogledamo oglase i specijalizovane sajtove za prodaju automobila vidjećemo da su polovnjaci skuplji, u najboljem slučaju cijene automobila su na istom nivou što nije svojstveno tržišto. Naime, cijene automobila vremenom su niže a na istom nivou, ili u posljednje vrijeme drastično veće.

Na nekoliko u Podgorici su nam kazali da su automobili skuplji od 10 do 20 odsto ali da prodaja, nije drastično pala.

Eksploziju cena su izazvali pandemija i stalni nedostatak čipova za automobilsku elektroniku. U 2020. godini je zbog pandemije registrovano manje novih automobila, pa deo njih sada nedostaje na tržištu polovnih automobila.

1. Konkretno sto se nase kompanije tice prodaja je ostala na istom nivou kao i prije pandemije.

Iz kompanije “Kramar” koja se bavi prodajom polovnih i novih automobila, kazali su za Bankar.me da su cijene polovnih automobila u porastu, i to ne blagom.
“Cijene polovnih automobila su na rekordnom nivou. Cijene pojedinih modela su porasle i do 30%. Situacija sa poskupljenjem vozila u inostranstvu se itekako odrazila i na domaće tržiste. Prema našem istrazivanju trend rasta cijena će se i dalje nastaviti do kraja godine, kada se očekuje stabilizacija na tržistu”, kazali su iz “Kramara”.
Cijene automobila zavisne od nekoliko faktora.
“Cijene se formiraju i zavise prvenstveno od nabavne cijene, a onda i od svih pratećih troškova, uključujući i cijenu prevoza. KAda su u pitanju najprodavaniji modeli tu je na prvom mjestu Volkswagen, a onda i ostali brendovi poput Audija, Mercedesa, Reno, Nissan, Citroen i Opel.
Iz kompanije navode i da došlo do poremećaja u segmentu prodaje novih automobila na našem tržištu
“U manjem dijelu smo radili i nove automobile, ali usljed stanja sa pandemijom koja je uticala na smanjenje, pa čak i obustavu proizvodnje novih automobila kod pojedinih kompanija, sada smo fokusirani na prodaju korištenih automobila”, zaključuju iz “Kramara”.

Smanjena ponuda, nestašica čipova

Eksploziju cijena su izazvali pandemija i stalni nedostatak čipova za automobilsku elektroniku. Godine 2020. je zbog pandemije registrovano manje novih automobila, dio njih sada nedostaje kao polovni automobili. Osim toga, preduzeća i firme koje se bave iznajmljivanjem automobila trenutno investiraju manje u vozila koja će poslije kraćeg vremena biti ponuđena na prodaju. Opao je broj prijavljivanja novih automobila koje trgovci poslije samo jednog dana deklarišu kao polovne. Zamjenik predsjednika Centralnog saveza njemačke automobilske trgovine (ZDK) Tomas Pekru konstatuje da je naprosto izašlo premalo automobila na tržište. Pošto dileri zbog nestašice čipova i po godinu dana čekaju novi automobil, sve više posežu za polovnim automobilima. Tako se dodatno smanjuje ponuda.

Poboljšanje nije na vidiku prije 2023.

Teško da bi se situacija mogla popraviti i naredne godine (2022.). „Povećane cijene polovnih automobila imaćemo i 2022.“, prognozira Pekrun. I analitičar automobilskog tržišta Vajs računa sa postepenom normalizacijom tržišta najranije 2023. Već prošle godine su cijene porasle. Prema proračunima DET-a Njemci su za kupovinu polovnog automobila u prosjeku izdvojili 14.730 eura, što je 19 odsto više nego 2019. Poređenja radi, prema istraživanju dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) polovni automobil je 2001. koštao prosječno 8310. evra, prenosi DW.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *