MasterIndex: U Crnoj Gori kontinuirano raste broj korisnika online plaćanja, kao i njihovo povjerenje u online kupovinu

Dodajte komentar

MasterIndex, tradicionalno istraživanje kompanije Mastercard o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u Crnoj Gori, potvrdilo je da su online plaćanja postala sastavni dio finansijske kulture građana naše zemlje i da takva vrsta plaćanja ima kontinuiran trend rasta. MasterIndex podaci pokazali su da 73% ispitanika koristi online plaćanja, što je porast od 43% u poređenju sa godinom prije početka pandemije.

Studija je još pokazala da su prvi izbor korisnika i dalje domaće online prodavnice (34%), te da je povjerenje u bezbjednost online kupovine poraslo u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 55%.

Od 73% ispitanika koji online plaćanja koriste redovno, 13% njih plaća online barem jednom nedjeljno, dok 43% koristi online plaćanja na mjesečnom nivou, a 27% nekoliko puta godišnje.

Da preferirani načini kupovine i plaćanja sve više prelaze u online okruženje, govori i podatak da je prvi izbor online kupovine kod stanovnika Crne Gore odjeća i obuća (39%), dok mjesečne račune plaća putem interneta 25%. Sportsku opremu kupuje njih 23%, a toliko ispitanika kupuje isto i namirnice i potrepštine za kuću. Online prodavnice građani sve više posjećuju i za kupovinu elektronskih uređaja (21%) i kozmetike (19%).

MasterIndex istraživanje u Crnoj Gori pokazalo je da 59% korisnika online kupovine koristi kartice generalno, bilo da su u pitanju debitne, kreditne ili internet/prepaid kartice. Keš koristi 35% korisnika, dok 27% ispitanika koristi e-banking, odnosno m-banking aplikacije kao opciju za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu.

Kada je u pitanju online plaćanje sa sačuvanom karticom kod trgovca tzv. credentials on file rješenje, plaćanje računa za komunalije prednjači kada je u pitanju korišćenje ove opcije (30%), slijedi usluga naručivanja i dostave hrane (22%), te naručivanje i plaćanje preko sajtova supermarketa (17%).

„Navike korisnika su se evidentno promijenile, dobrim dijelom zbog pandemije, ali prije svega zbog naprednih tehnoloških rješenja u oblasti bezgotovinskog plaćanja i internet trgovine koja su građanima dala veću slobodu izbora i bolje korisničko iskustvo pri kupovini i plaćanju. Imajući u vidu podatak da su građani Crne Gore dominantno opredijeljeni za online kupovinu kod domaćih trgovaca i da povjerenje u online plaćanja raste iz godine u godinu, online poslovanje jeste razvojna prilika za trgovce svih veličina, a posebno male i srednje preduzetnike da povećaju obim svog poslovanja. U ovom prepoznajemo i potencijal za ukupan ekonomski rast domaćeg online tržišta, zbog čega ulaganje u edukaciju i stimulaciju trgovaca i korisnika treba biti zadatak svih nas tržišnih činilaca“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Kako je primjetan rast povjerenja u online plaćanja, važno je i ponoviti uobičajene savjete korisnicima da online plaćanjima uvijek pristupaju na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to znači da nikome, nikad ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove i da ne dijele ove podatke putem poruka, elektronske pošte ili društvenih mreža. Kao i da provjere da li web stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koji garantuju sigurnu enkripciju podataka. Takođe, korisnicima se savjetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao potvrdu garancije da se njihovi podaci razmjenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem. Sve češće u primjeni je i dodatni vid sigurnosti, Mastercard rješenje bazirano na EMV 3DS standardima, odnosno metodi tzv. biometrijske autentifikacije koja klijentima omogućava pouzdano prepoznavanje krajnjeg korisnika kartice pri potvrdi online plaćanja.

O kompaniji Mastercard

Mastercard je globalna tehnološka kompanija u oblasti platne industrije. Naša misija je da pomažemo i osnažimo inkluzivnu, digitalnu ekonomiju od koje korist imaju svi i svuda time što transakcije činimo sigurnim, jednostavnim, pametnim i pristupačnim. Kroz korišćenje sigurnih podataka i mreže partnerstava i oslanjajući se na neprocjenjive strasti, naše inovacije i rješenja pomažu pojedincima, finansijskim institucijama, vladama i poslovnim subjektima da ostvare svoj najveći potencijal. Naš koeficijent pristojnosti (DQ) je u osnovi naše poslovne kulture i svega što radimo unutar kompanije i izvan nje.  Sa vezama na preko 210 tržišta i teritorija, mi gradimo održivi svijet u kojem su neprocjenjive mogućnosti svima dostupne.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *