Ilon Mask daje oko 5,7 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe

Dodajte komentar

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask donirao je oko pet miliona dionica kompanije u vrijednosti od otprilike 5,7 milijardi dolara neidentifikovanoj dobrotvornoj organizaciji u novembru navodi se u podacima iznesenim u regulatornoj prijavi, prenosi “AP”.

Akcije su donirane od 19. novembra do 29. novembra, navodi se u regulatornoj prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire.

Krajem oktobra, Mask, najbogatiji čovjek svijeta, objavio je na Tviteru da će prodati šest milijardi dolara dionica Tesle i dati novac Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija ako organizacija opiše kako bi novac riješio glad u svijetu. Ali u dokumentaciji nije navedeno ko je primio donaciju.

Dejvid Bizli, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) rekao je da organizacija nije još dobila ništa od Maska.

“Postoje milioni ljudi širom svijeta na ivici gladi. Da li će WFP dobiti nešto od ovog novca tek treba da se vidi, ali sam uzbuđen što čujem da je Ilon angažovan. Ovo je nevjerovatan i sjajan prvi korak”, rekao je Bizli.

U posebnoj prijavi Mask je naveo da od 31. decembra posjeduje 231,7 miliona dionica proizvođača električnih vozila i solarnih panela ili 21,2 posto ukupne vrijednosti kompanije. Iznos uključuje 172,6 miliona dionica koje posjeduje Maskov trust i opcije za kupovinu još 59,1 miliona dionica u roku od 60 dana od 31. decembra 2021.

Prošlog novembra Mask je počeo da prodaje dionice, za koje je na Tviteru rekao da će ići za plaćanje svojih poreskih obaveza na dioničke opcije koje su dio njegovog kompenzacionog paketa za sve dionice. Analitičari procjenjuju njegovu poresku obavezu na 10 do 15 milijardi dolara.

Do sada je prodao više od 15 miliona dionica u vrijednosti od oko 16,4 milijarde dolara. Mask je na Tviteru napisao da će prodati 10 posto svog udjela u kompaniji. Sa prodajom krajem decembra, on je blizu prodaje od 10 posto.

U decembru prošle godine Mask je proglašen za “ličnost godine” magazina “Time” za 2021.

Njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila, Tesla, postala je najvredniji proizvođač auta na svijetu, a njegov “SpaceX”, raketna kompanija ove godine je uzletjelana ivicu svemira sa punom posadom.

Mask je takođe osnivač i izvršni direktor “SpaceX”-a, kao i lider startupa “Neuralink”.

(RSE)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *