Ukrajina: Hakerski napadi na banke, firme i ministarstva

Dodajte komentar

Ministarstvo odbrane Ukrajine, ali i brojne banke u ovoj državi, prijavile su kako su pokrenuti brojni sajber napadi na veb stranice ovih institucija zbog čega im je otežan rad.

Prema pisanju Ukrajinske pravde, najmanje dvije banke su za sada prijavile napade, a takođe se ističe kako su sajber aktivnosti jače i drugačije nego što je to bio slučaj do sada.

“Korisnici su u međuvremenu prijavili kako nemaju pristup internet bankarstvu, a drugi ističu kako se mogu prijaviti, ali da ne mogu obavljati transakcije”, pišu ukrajinski mediji.

Osim banaka, sajber napade je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ukrajine, te su najavili kako očekuju nastavak DDoS napada na stranice brojnih institucija u ovoj državi.

Slične aktivnosti hakeri su izveli i polovinom januara kada su meta napada bili Ministarstvo prosvjete Ukrajine, Ministarstvo vanjskih poslova, te nekoliko veb stranica medija u Ukrajini.

“Veb stranice su nakon napada sadržavale poruku na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku, u kojoj se navode lični podaci Ukrajinaca. Na stranici je stajala i poruka: ‘Bojte se i očekujte najgore. Ovo je za vašu prošlost, sadašnjost i budućnost”, stajalo je na stranicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *