HNB raspisala novi konkurs za hrvatsku kovanicu eura

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila novi otvoreni konkurs za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu od jednog eura sa motivom životinje kune sa šahovnicom, prepoznatljivim elementom hrvatskog grba, u pozadini.

Kako je saopšteno iz HNB, likovnim rješenjem smatraće se izrada: idejnog rješenja – grafičkog prikaza sa slikovnim i tekstualnim detaljima kojim se prikazuje osnovni motiv i izgled nacionalne strane na kovanici od jednog eura sa motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini u dvodimenzionalnom obliku te izvedbenog rješenja – kojim je u trodimenzionalnom modelu izvedeno idejno rješenje u gipsanom, plastičnom ili drugom čvrstom materijalu. Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o predlozima likovnih rješenja koji su pristigli na konkurs osniva se Komisija za odabir predloga likovnog rješenja.

Za članove žirija imenovani su ugledni hrvatski umjetnici i naučnici, piše Poslovni dnevnik.

Koordinatorka rada žirija je viceguvernerka Ivana Jakir Bajo, a u njenoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Kako je saopšteno, sastav žirija od umjetnika i stručnjaka doprinijeće kvalitetnoj procjeni profesionalnih i umjetničkih dosega ponuđenih rješenja.

Žiri će razmotriti sve predloge likovnih rješenja koji su pristigli na konkurs te odabrati najmanje tri, a najviše pet najuspješnijih predloga likovnog rješenja bez određivanja ranga (završni odabir predloga likovnih rješenja). Nakon odabira, žiri će, uz pisano obrazloženje, dostaviti Komisiji za novac odabrane predloge te će, na poziv Komisije za novac, učestvovati u daljem razmatranju predloženih likovnih rješenja.

Završni odabir predloga likovnih rješenja žiri je dužan da izvrši i dostavi Komisiji za novac najkasnije do ponedjeljka, 14. marta 2022. Ako žiri zbog bilo kog razloga ne može donijeti odluku u roku, završni odabir ovlašćena je da utvrdi Komisija za novac.

Prethodno je objavljeno da je Savjet HNB donio Odluku o djelimičnom poništenju Otvorenog konkursa za izbor dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu eura i centa i djelimičnom poništenju Odluke o konačnom odabiru najuspješnijeg dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu eura i centa, saopšteno je iz HNB.

Inače, Komisija za novac HNB odlučila je prošle nedjelje da će se ponoviti konkurs za izbor idejnog i izvedbenog rešenja eurokovanice sa naličjem kune nakon što je autor dizajna kovanice od jednog eura Stjepan Pranjković povukao dizajn zbog ukazivanja na sličnost između izgleda kune sa kovanice i fotografije škotskog fotografa H. Liča.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *