EP: Crna Gora da postepeno ukine ekonomsko državljanstvo

Dodajte komentar

Komitet za pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (EP) usvojio je izvještaj o zakonodavnoj inicijativi kojm se utvrđuje niz mjera za rješavanje problema povezanih sa „investicionim šemama za državljanstvo i boravak“. Jedna od njih je da zemlje kandidati za EU ukinu program “državljanstvo za investicije”. U dokumentu se pominje i Crna Gora.

Nacrt teksta je, prema saopštenju na sajtu EP, na današnjoj sjednici komitetu usvojen sa 61 glasom za, tri protiv i pet uzdržanih.

“Primjećuje da rizik potiče od trećih zemalja koje imaju CBI šeme (držvljanstvo za investicije) i koje imaju mogućnost putovanja u Uniju bez viza, jer državljani trećih zemalja mogu kupiti državljanstvo te treće zemlje sa jedinom svrhom da bez dodatnih provjera ulaze u Uniju. Naglašava da su rizici povećani za zemlje kandidate za EU koje imaju CBI/RBI šeme, jer očekivane koristi budućeg članstva u EU mogu biti faktor”, piše u dokumentu koji je predložila poslanik Sofija Veld.

Nacrt izvještaja Veld je dostavila u parlamentarnu proceduru u novembru prošle godine.

U saopštenju se tvrdi da su “zlatni pasoši” etički, pravno i ekonomski nepoželjni i predstavljaju nekoliko ozbiljnih bezbjednosnih rizika. Kako se navodi, “zlatne vize“ treba regulisati i naplaćivati na nivou EU, a treće zemlje sa bezviznim pristupom EU takođe bi trebalo da okončaju svoje šeme „zlatnih pasoša“.

“Takozvani ‘zlatni pasoši’ potkopavaju suštinu državljanstva EU i treba ih postepeno ukinuti” insistiraju evropski poslanici, navodi se u saopštenju

Podsjetimo, krajem decembra prošle godine Vlada Crne Gore usvojila je predlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojoj se navodi da će program biti produžen na 12 mjeseci.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *