Geopolitika „pumpa“ cijene plemenitih metala

Dodajte komentar

Tržišta reaguju na geopolitičke rizike „odlazeći u ‘sigurne luke’ i takva dinamika aktivno podržava dragocjene metale“, rekao je analitičar „Aktiv trejdsa“ Rikardo Evangelista.

Vrijednost zlata je skočila do maksimuma za tri mjeseca zbog povećane potražnje za zaštitom kapitala usljed zabrinutosti investitora da bi situacija oko Ukrajine mogla da eskalira.

Međutim, rast cijena zlata se ublažava jačanjem dolara, koji se takođe smatra pouzdanim kapitalom i plus dobija podršku na račun očekivanja da će se uskoro povećati osnovne kamatne stope Federalnih rezervnih sistema, dodao je analitičar.

U međuvremenu martovski fjučersi za srebro su poskupeli za 2,1 odsto do 23,86 dolara za uncu.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan je 11. februara izjavio da postoji mogućnost da će Rusija napasti Ukrajinu ne čekajući da se završi Olimpijada u Pekingu.

U subotu 12. februara je održan telefonski razgovor između predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena, ali razgovor nije uspio da smanji napetost, navodi agencija „Blumberg“. Bajden je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu, ali je upozorio Moskvu da će uslijediti sankcije velikih razmjera u slučaju invazije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *