Xiaomi hoće da sruši Apple: Ulažemo 16 milijardi dolara

Dodajte komentar

Lei Jun, izvršni direktor kompanije Xiaomi, namjerava da ovaj brend postane najveći svjetski prodavac telefona do 2025. godine.

On je ocijenio konkurenciju u areni premijum telefona kao „rat za život i smrt“ u kom Xiaomi mora da pobijedi da bi nastavio da raste. Kako bi ostvarili taj cilj kompanija ulaže više od 16 milijardi dolara u razvoj.

„Naš je cilj da budemo rame uz rame sa Apple-om u smislu kvaliteta proizvoda i iskustva, kao i da postanemo najveći kineski brend visoke klase u naredne tri godine“, istakao je izvršni direktor Lei Jun u svojoj objavi na kineskoj mreži Weibo.

Apple se suočava sa konkurencijom mnogih različitih brendova koji nude Android alternative, ali izgleda da je Xiaomi najodlučniji da pobijedi na tržištu premijum telefona, piše PC Mag.

Ta tvrdnja je podržana ozbiljnim investicionim obećanjima koja je dala kompanija. Takmičiti se sa Apple-om znači proizvoditi pametne telefone koji nadmašuju iPhone u svim oblastima, zbog toga Xiaomi ulaže 16 milijardi dolara u istraživanje i razvoj u narednih pet godina.

Xiaomi takođe širi svoje lance prodaje. Kako prenosi MacRumors, kompanija već ima 10.000 maloprodajnih objekata u Kini, ali namjerava da ih poveća na 25.000 do 2025. godine.

Uprkos tome, to je teška bitka koju kompanija vodi. Prodaja Xiaomi telefona je nakratko nadmašila Apple-ovu prošle godine, ali je Apple i dalje najveći svjetski prodavac pametnih telefona, a slijede ga Samsung, Xiaomi, Oppo i Vivo i dr.

Kao i mnoge kompanije, Xiaomi se bori sa problemima u lancu snabdijevanja u posljednje dvije godine, što je omelo širenje kompanije.

Xiaomi ne prodaje svoje telefone u Americi, ali činjenica da Xiaomi nije na američkoj crnoj listi u mnogome pomaže ovom brendu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *