Eurosuper u Crnoj Gori skuplji nego u regionu

Dodajte komentar

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva kapitalnih investicija.
Prema podacima iz novog Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,5 eura. U Albaniji se može kupiti za 1,6 eura, a u Hrvatskoj za 1,54 eura.

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Srbiji gdje košta 1,47 eura, Sjevernoj Makedoniji 1,32 eura i Bosni i Hercegovini 1,28 eura.

Najjeftiniji eurosuper 95 u Evropi plaćaju građani Poljske, 1,15 eura, a najskuplji stanovnici Holandije 2,03 eura.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,39 eura. U Albaniji se može kupiti za 1,58 eura, u Srbiji za 1,55 eura, a u Hrvatskoj za 1,53 eura.

Litar eurodizela jeftiniji je u BiH gdje košta 1,3 eura i Sjevernoj Makedoniji 1,19 eura.

Najjeftiniji eurodizel u Evropi plaćaju građani Poljske, 1,16 eura, a najskuplji stanovnici Švedske 2,06 eura. Ministarstvo na sedmičnom nivou objavljuje osnovne podatke u vezi sa maloprodajom naftnih derivata, odnosno uporedne cijene goriva u regionu i Evropi.

Stabilizacija cijena goriva može se očekivati tek početkom aprila, poručili su iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore. Iz ovog udruženja su pozvali državu da po ugledu na region smanji akcize.
Cijene gorivau Crnoj Gori zavise od onih na svjetskom tržištu, pa je tako prošle godine porasla čak 13 puta. Cijenu goriva u Crnoj Gori dominatno određuju akcize. PDV i akcize jednake su visini nabavne cijene goriva.

Već mjesecima cijene goriva rastu na svetskom tržištu, a glavni uzroci su nemogućnost glavnih proizvođača da odgovore zahtjevima tržišta kao i geopolitički konflikti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *