E-vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta

Dodajte komentar

Vodeći proizvođač nove tehnologije za električna vozila, britanski Voltempo, nedavno je predstavio sistem za brzo punjenje baterija za električna vozila koji može da isporuči 1.000 kW snage, odnosno 2,8 puta više od bilo kog uporedivog sistema za punjenje, to jest punjača.

Prva javna instalacija ove tehnološki unaprijeđene verzije punjača počinje u martu, u engleskom gradu Birmingemu.

HyperCharging je dizajniran za budućnost i narednu generaciju električnih vozila moći će da napuni za samo šest minuta, piše Traffictehnologytoday.com. I to nije sve, moći će da istovremeno puni 24 vozila.

Za sve ljubitelje električnih automobila ovo je odlična vijest koja će mnogo toga promijeniti u auto-industriji. Naime, ova tehnologija će olakšati prelazak sa masovnog tržišta klasičnih automobila na e-vozila, što će ujedno doprinijeti manjoj emisiji ugljenika.

HyperCharging je dizjaniran za potrebe raznih stanica, kao i voznih parkova, pogodan je za automobile, kombije, kamione i autobuse. Punjenje se može izvršiti iz više izvora, na primjer kombinovanjem električne mreže sa lokalnim izvorima zelene energije, kao što je solarna, i korišćenjem baterije za skladištenje energije.

Ovaj revolucionarni zaokret u brzini punjenja e-vozila omogućiće benzinskim stanicama širom svijeta da postanu glavna mjesta za punjenje. HyperCharging sistem se može instalirati bilo gdje – posebno na lokacijama gdje je potrebno napuniti više vozila istovremeno.

Modularni sistem ove tehnologije omogućava da se instalira 70 odsto brže od drugih sistema za punjenje – za nekoliko sati ili dana, a ne mjeseci. Troškovi instalacije su obično 30 odsto niži, zbog Voltempovog patentiranog dizajna centralizovanog punjenja.

Izvršni direktor Voltempa je rekao da će novi sistem brzog punjenja omogućiti e-vozilima da se znatno manje zadržavaju na mjestima predviđenim za to, te da su ovom novom tehnologijom pokazali da će u budućnosti ovoj vrsti vozila biti potrebno isto vremena da se napune potrebnom energijom kao što je to danas potrebno vozilima na benzin ili dizel gorivo.

S obzirom na to da će se baterije puniti sve brže, pitanje koje se nameće je koliki će im biti vijek trajanja.

„Baterija ne može odmah da se napuni ako je zagrijana, i na to se mora sačekati, tako da je punjenje baterije električnog vozila i dalje jedan sporiji proces, mnogo sporiji od točenja goriva“, rekao je direktor firme Salmont u Beogradu, Petar Džingalašević.

Unaprjeđenje novih tehnologija će to svakako promijeniti, jer od punjenja baterija u trajanju od nekoliko sati došli smo na korak da se ona napuni za šest minuta.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *