Morsko dobro raskida ugovor za trajekt Kamenari-Lepetane

2 komentara

Upravni odbor JP Morsko dobro pokrenuće postupak raskida ugovora sa kompanijom “Pomorski saobraćaj”, koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u Crnoj Gori, Kamenari-Lepetane, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj. Pokretanje postupka potvrđeno je u dokumentima objavljenim na sajtu Morskog dobra. Portal RTCG je kontaktirao predsjednika Upravnog odbora (UO) Blaža Rađenovića, koji nam je potvrdio ove informacije.

Upravni odbor, kako nam je rekao Rađenović, na osnovu informacije o predmetu ugovora između “Pomorski saobraćaj” doo Herceg Novi i JP Morsko dobro Crne Gore tražio je da se pokrene postupak raskida ugovora zbog nepoštovanja, u smislu neplaćanja obaveza po ugovoru.

“Uz to, i da pravna služba spremi i proslijedi odluku UO kako bi Vlada stavila van snage zaključak kojim se dala saglasnost na potpisivanje ugovora sa ‘Pomorskim saobraćajem’ i tako ih stavila u povlašćeni položaj da bez tendera dobiju dva pristaništa u mjestima Lepetane i Kamenari, zona Morskog dobra Crne Gore. Takođe UO Morskog dobra je mišljenja da nakon raskida ugovora treba krenuti u proces davanja koncesija odnosno raspisivanja tendera za ovo područje”, rekao je Rađenović.

Kako kaže, ono do čega je UO Morskog dobra došao je da su ovaj postupak i odluka već jednom donijeti 2018. godine, te da je dobijena saglasnost od Vlade Crne Gore.

“Ali i tada iz nepoznatih razloga JP Morsko dobro nije sprovelo tender već potpisalo novi aneks sa ovim privrednim društvom ‘Pomorski saobraćaj’ DOO Herceg Novi. Sve ovo će i dalje biti predmet interesovanja UO i menadžmenta našeg preduzeća ali i mnogobrojni drugi ugovori o kojima ćemo javnost informisati ubuduće”, kazao je Rađenović.

Prema registru privrednih subjekata, “Pomorski saobaćaj” je u vlasništvu biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića. Braća Ban i Mihailović su u prijateljskim vezama sa predsjednikom države i DPS-a Milom Đukanovićem.

Ugovor između JP Morsko dobro i “Pomorskog saobraćaja” zaključen je u februaru 2004. godine na rok od 15 godina koji je istekao 31. decembra 2018. godine.

U avgustu 2019. godine tadašnji direktor Predrag Jelušić zaključio je Aneks Ugovora o korišćenju morskog dobra iz 2004. godine kojim se njegovo trajanje produžava na neodređeno vrijeme, odnosno – do dodjele koncesije za obavljanje djelatnosti linijskog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari-Lepetani.

Ugovor je produžen na osnovu Zaključka Vlade iz juna 2019. godine.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
    • Hahahaha da ukoliko se obezbijedili resursi da počne da odmah počne da radi novi koncesionar. Kakvi amateri koji prozivaju da sakriju da krše zakone. Ostavlja oksfordac iza sebe slabu tačku sezone kako bi Twitterao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *