Mnoštvo razloga za tržišne nestabilnosti u 2022.

Dodajte komentar

I dalje bilježimo rastuće cijene nafte jer mnoge zemlje proizvođači nisu u mogućnosti ispuniti svoje kvote. To znači da s oporavkom potražnje za omikronom možemo očekivati nastavak rasta cijena nafte.

Cijena Brent nafte trenutno se kreće oko 91,76 dolara po barelu, a cijena WTI nafte je 90,35 dolara po barelu.

Zbog inflatornih pritisaka, problema u globalnim lancima snabdijevanja, pooštravanja monetarne politike i geopolitičkih problema, svjetska tržišta dionica zabilježila su slab početak godine. U nadolazećim mjesecima povećanje plata kao i najamnina s obje strane Atlantika moglo bi povećati njihovu već postojeću inflaciju, koja je do sada uvelike proizlazila iz rasta cijena energije i neučinkovitih lanaca snabdijevanja.

IStovremeno bi još trajnija inflacija mogla pooštriti monetarnu politiku. Dugotrajnija inflacija stvorila bi i veći stepen neizvjesnosti za ulagače, što bi povećalo broj nestabilnih razdoblja na globalnim berzama ove godine. Izbori za gornji i donji dom američkog zakonodavnog tijela doprinijeće povećanju volatilnosti tržišta ove godine.

Pozitivni faktori koji će uticati na berzu ove godine su nastavak sporijeg ekonomskog rasta, ekspanzivna fiskalna politika, posebno u Sjedinjenim Državama, kapitalna ulaganja i još uvijek vrlo podsticajna monetarna politika, koja će se nastaviti i ove godine, uz normalizaciju zdravstvenih uslova. Svi navedeni faktori podržaće i prihode i dobit velikih svjetskih kompanija, pri čemu se postavlja pitanje hoće li rast korporativne dobiti ove godine biti veći od rasta američkih kamatnih stopa. Upravo smo usred sezone objavljivanja rezultata najvećih svjetskih kompanija za prošli kvartal. U trenutku pisanja ovog članka, 356 kompanija od 500 obuhvaćenih indeksom S&P500 objavilo je svoje poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, pri čemu je agregatno zabilježen rast prihoda od 16% u odnosu na prethodnu godinu i rast dobiti od 27%.

Ove godine će na američka tržišta dionica uticati dva suprotstavljena faktora. Pozitivan pritisak na cijene dionica i dalje će biti uzrokovan izrazito negativnom realnom kamatnom stopom. Pogledajmo samo povrat na depozite u američkim bankama i od toga oduzmimo američku inflaciju i dobijemo snažan stvarni negativan povrat na američki novac. Ovaj pravi negativni povrat novca nastaviće imati pozitivne cjenovne učinke na cijene dionica na američkim berzama ove godine. Gotovo u isto vrijeme negativne pritiske na cijene dionica prouzrokovaće porast kamatnih stopa i prestanak otkupa obveznica od strane američkih Federalnih rezervi. Konkretnije prognoze u vezi s ovim procesom bile su glavni krivac za korekciju početkom ove godine na berzama.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice sada iznose dva posto, dok su 31. decembra 2021. iznosili oko 1,5 posto. Ne bi bilo iznenađenje da ti prinosi na kraju godine budu oko 3 posto.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *