Podrška održivom finansiranju i digitalizaciji kao preduslovu za napredak i konkurentnost privrede  

Dodajte komentar

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF), dr Irena Radović, sastala se danas sa Alesandrom Bragonzijem, regionalnim direktorom Evropske investicione banke i Aleksandrosom Pamnanijem, menadžerom Evropske investicione banke za Crnu Goru.

Direktorica Radović je izrazila  zadovoljstvo povodom održanog sastanka i upoznala ih sa ciljevima i aktivnostima IRF-a, kao državne razvojne finansijske institucije kao i sa pozicijom koju IRF zauzima u pružanju podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, sa naglaskom na značajnu ulogu u ublažavanju negativnih efekata pandemije COVID-19.

Ona je ukazala na značaj razvojnih programa finansiranja IRF-a u okviru prioritetnih sektora. Uvažavajući globalne trendove u razvoju zelene ekonomije i digitalne tranzicije, istaknuta je posvećenost usvajanju savremenih standarda u finansiranju i načinu poslovanja.

Regionalni direktor EIB-a Alesandro Brangozi izrazio je zadovoljstvo povodom posjete Crnoj Gori i IRF-u, te apostrofirao nastavak i produbljivanje uspješne saradnje sa IRF-om, čime se podstiče ulaganje u održive investicione projekte i razvoj crnogorske ekonomije u cjelini.

Ekonomski rast i održivi razvoj crnogorske privrede bazirani na podršci malim, srednjim i srednje kapitalizovanim preduzećima, kao i podrška inkluziji mladih i zelenim inicijativama, bile su u fokusu razgovora između predstavnika Evropske investicione banke i predstavnika Investiciono-razvojnog fonda.

IRF je strateški partner EIB-a u Crnoj Gori. Saradnja je započela 2012. godine i vrijednost ukupno zaključenih kreditnih aranžmana sa EIB-om do sada iznosi 470 mil €.

Menadžer EIB-a za Crnu Goru Aleksandros Pamnani,  pohvalio je kontinuitet uspješne saradnje, koja se sada osim finansiranja preduzetnika i opšteg MMSP sektora, srednje kapitalizovanih preduzeća, preduzeća javnog sektora i velikih preduzeća, širi i na projekte klimatske akcije – projekte koji imaju za cilj ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine kao što su energetska efikasnost, smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“, ulaganje u obnovljive izvore energije, generalnu resursnu efikasnost, upravljanje vodama, otpadom itd, kao i za zaštitu zdravih ekosistema u Crnoj Gori, što zajedno čini novi finansijski okvir na ukupan iznos od 150 mil €, koji je direktorica Radović potpisala u novembru u sjedištu EIB-a u Luksemburgu.

S obzirom na veliki potencijal za navedene investicije, klimatski projekti imaju za cilj ubrzanje post-pandemijskog oporavka, ali i transformaciju ekonomije ka energetski-pozitivnoj, afirmišući potencijale razvoja energetike, te ubrzanje postizanja ugljenično-neutralne ekonomije, čime se Crna Gora usklađuje sa standardima i ambicijama EU za 2050. godinu.

Drugi važan segment saradnje, koji je bio predmet razgovora, je tehnička podrška EIB-a u dijelu revizije organizacionog i poslovnog modela, odnosno definisanje strategije i planova za sistemsko unaprjeđenje, koji bi bili bazirani na sveobuhvatnom pregledu pravnog i institucionalnog okruženja u kome IRF posluje.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *