Ljubljana

Slovenija: Sindikati traže povećanje plata

Slovenački sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su danas štrajkom ako Vlada do iduće nedjelje ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanje plata.

Kako su na konferenciji za novinare rekli Branimir Štrukelj i Jakob Pocivavšek, koji te sindikate zastupaju u pregovorima s Vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznesene prijedloge, koje očekuju najkasnije do utorka.

Najavili su da će u suprotnom organizovati glasanje članstva o pokretanju štrajkačkih aktivnosti, prenosi Hina.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru nezadovoljni su odlukom slovenačke Vlade koja je posebnim zakonom i u dogovoru s ljekarskim sindikatom odobrila veća primanja za oko 7.000 ljekara u javnom zdravstvu.

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je garantovano napredovanje za šest platnih razreda u inače jedinstvenom sistemu plata za javni sektor, što praktično znači da bi ljekarima plate porasle za gotovo 25 odsto.

Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plate ljekara izuzmu od sistema plata u javnom sektoru, jer smatra da su potplaćeni.

Na Vladinu odluku su prvo reagovali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj nezi, navodeći da su razočarani što ih je Vlada zanemarila i zatražili povećanje plata za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja za 16. februar.

Odgovarajuci na zahtjeve ostalih sindikata o povećanju plata, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik rekao je da ne može da prejudicira, ali da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne finansije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu eura.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.