Ko su Ilja i Heder, bračni par kome prijeti 20 godina zatvora zbog krađe kriptovaluta

Bračni par Ilja Lihtenštajn (34) i Heder Morgan (31) uhapšeni su i optuženi da su pokušali da operu novac koji je ukraden tokom velikog hakovanja na berzi kriptovaluta Bitfinex 2016. godine.

Radi se o djelu od 120,000 Bitcoina koji su ukradeni u avgustu 2016. godine. U to vrijeme, ukradeni iznos je vridio oko 72 miliona dolara. Danas vrijedi oko 4 milijarde dolara.

Za ovo djelo zaprijećena kazna je 20 godina zatvora, a kako navode mediji radi se o najvećoj zapljeni finansijske imovine u istoriji i najpoznatijem slučaju u nedavno najavljenim pojačanim naporima američkog pravosuđa da se uhvati u koštac s kriminalnim aktivnostima vezanima za kriptovalute.

Ko su i kako se bračni par upoznali?

Lihtenštajn i Morgan su na mrežama davali savjete i mišljenja o izgledima za kriptovalutu i ​​važnosti čuvanja vaše zalihe istih.

Kako piše The New York Times, nije baš jasno kada se par upoznao. Ali u objavi na Facebook-u iz juna 2019. Lihtenštajn je opisao kako je zaprosio „svoju najbolju prijateljicu i ženu njegovih snova“. „Kampanja“ prosidbe uključivala je Razzlekhan postere po cijelom Njujorku i, na kraju, bilbord na Tajms skveru.

Žive u kondominijumu procijenjenom na milion dolara sa dvine spavaće sobe i dva kupatila na gornjem spratu u luksuznoj zgradi od 42 sprata u blizini Wall Street-a.

Preduzetnica i reperka

Morgan sebe na LinkedIn-u opisuje kao „preduzetnicu, plodnu spisateljicu, reperku ​​i investitorku u B2B softverske kompanije sa visokim potencijalom rasta“. Svoju umjetničku crtu koristi pod imenom Razzlekhan. Njena himna na YouTube-u je spot  „Versace Bedouin“ snimljen na Wall Street-u.

Morgan je pisala za uticajne sajtove poput Forbes-a i Inc.com, a zanimljivo je da je u jednom članku za prvopomenuti 2020.godine „istražila“ kako da „zaštitite svoje poslovanje“ jer „sajber-kriminalci i prevaranti koriste prednosti poremećaja izazvanih pandemijom“.

Njen profil na LinkedIn-u kaže da je diplomirala ekonomiju i međunarodne odnose na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i magistrirala ekonomiju međunarodnog razvoja na Američkom univerzitetu u Kairu.

„Holanđanin“

Lihtenštajn, koji je poznat kao „Holanđanin“, sebe na LinkedIn-u opisuje kao „tehnološkog preduzetnika, kodera i investitora“ koji je „zainteresovan za tehnologiju blokčejna, automatizaciju i big data tehnologiju“.

Završio je srednju školu u Glenvjuu, Ilinois, i na Univerzitetu Viskonsin-Medison sa diplomom iz psihologije, bar kako sam piše na njegovom profilu na ovoj poslovnoj mreži.

U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, bračni par je kazao da su potrošili tek manji dio ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamjenjive tokene (NFT).

Izvor: Bonitet.com

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.