Prosječna zaduženost građana u Srbiji 1.650 eura

Dodajte komentar

Kreditna aktivnost građana i privrede u Srbiji nastavlja da raste. Po tome što je manje pozajmica za refinansiranje i što građani manje kasne sa otplatom, bankari tvrde da standard raste. Ima i ekonomista koji povećano zaduživanje objašnjavaju zaostalim računima, dugovima i svakodnevnim teškoćama da se preživi, jer sve poskupljuje.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić za RTS kaže da ne očekuje da će brzo doći do poskupljenja kredita već da i ako dođe do rasta euribora to će doći postepeno. Što je zemlja razvijenija, građani sve zaduženiji, a kako kaže Vasić to nije paradoks.

„Kada privredna aktivnost raste ta dobit se preliva i na građane. Prosječna zaduženost naših građana je 1.650 eura. To je brojka i ako se to stavi u društveni kontekst vidi se rast, a sa njim rastu i potrebe građana jer im raste kupovna moć“, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Kada je riječ o kreditima, građani najviše uzimaju gotovinske kredite – 47 odsto svih kredita plasiranih prema građanstvu su takvi, 42 odsto su stambeni, a ostali su poljoprivredni i slični.

„Rast plasmana banaka prema građanima je oko 9,7 odsto i to je u skladu sa rastom od 7,5 odsto što ukazuje da je ekonomski status svih nas bolji. Sama činjenica da vraćamo kredite znači da je stanje bolje. Nenaplativost kredita je oko 3,2 odsto što je slično onom od prije korona krize“, istakao je Vasić.

Kratkoročnih gotovinskih pozajmica, koje su i najskuplje, prošle godine bilo je najviše pred odmor i početak školske godine, a generalni sekretar Udruženja banaka objasnio je da rijetko ko razmišlja da kupuje aranžmane kada su najpovoljniji već najčešće to radimo ad hok.

„To su vrhunci u godini i to nije neuobičajeno da se tada najčešće uzimaju pozajmice“, kaže Vasić.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *