Profesor sa Harvarda: Kako da vam ova godina bude uspešnija?

Dodajte komentar

Prethodne godine bile su pune iskušenja i novih izazova. Zato ova 2022. nije toliko dobra za postavljanje velikih i teških ciljeva. Ovako je Stiven Pinker, profesor sa Harvarda, ukratko opisao nastupajuću godinu.

Kao lingvisa i psiholog čija je uža specijalnost kognitivna psihologija, profesor Pinker se bavi i racionalnošću i zajedničkim znanjem za sve ljude. To znanje koje je zajedničko ljudima između ostalog, po profesoru, objašnjava fenomene kao što su i javni protesti, hiperinflacija ili lojalnost brendovima.

Godina koja je započela mnoge je sačekala umorne od nesigurnosti i gubitka entuzijazma za preuzimanjem velikih poslovnih uloga. Tu su i prateće psihičke i fizičke promjene.

Šta je ’ljudski’ važno za ovu 2022. godinu? Šta profesor Pinker savjetuje svakome ko će kroz još jednu izazovnu godinu ’raditi i graditi’, ostvarivati već postavljene i ucrtavati nove ciljeve?

Profesor savetuje

„Ova pandemija je dokazala da je među ljudima mnogo iracionalnog. Mediji su prepuni vijesti koje ne sadrže činjenice i argumente, puni su dječjih reakcija u nastupima bijesa. Česti su napadi i ispadi koji su vođeni emocijama“, piše profesor Pinker.

Cijelom svijetu i kolektivnoj ljudskoj svijesti će doneti mnogo koristi ukoliko bismo se svi smirili i počeli da mislimo jasnije. To je ono što profesor vidi kao rješenje. Ukratko, svakome savjetuje da ove godine bude racionalniji. Kako to praktično sprovesti u djelo i na šta konkretno profesor misli?

Ne treba da budete u pravu

„Svaku diskusiju u koju uđete učiniti manje agresivnom, sa manje konfrontacije i svađe, a sa više razumijevanja i argumenata. Neka vam cilj ne bude da budete u pravu. Trudite se da situacije i odnosi budu ispravni, što bliži istini i razumijevanju“, napisao je profesor.

„Prirodno je da su ljudi primati i u debatama je često cilj da se postane alfa učesnik u debati. Svi moramo da vježbamo da vodimo razgovore u potrazi za istinom, a ne za dominacijom. Kad god primijetite da se komunikacija zahuktava i ’zagrijva’, da je suviše lična i suparnička, podsjetite sebe da vaš cilj nije da budete u pravu“, savjetuje Pinker.

Nisu vaši stavovi i uvjerenja pretpostavke koje treba dokazivati ili slogani koje treba braniti, kako je to napisao profesor. Morate da mislite kao svaki naučnik koji jedino što želi je da dođe do istine.

Društvene mreže pune besmisla

Rasprave na društvenim mrežama jedan su od dokaza neargumentovanih debata ili besmislenih argumenata i glasnih nastupa bez racionalnih objašnjenja. Ovakve komunikacije ne vode do novih ideja i istina, već samo u kratkom dahu hrane ega i dodjeljuju beskorisne titule pobjednika.

Zato, ako biste za ovu 2022. da postavite sebi cilj koga nije teško dostići, a koji će biti veoma upečatljiv i koristan, poslušajte savjet profesora Pinkera:

Ove godine je od izuzetne važnosti da ne budete u pravu, već da se trudite da stvari budu ’po pravu’ i kako treba. Za sve.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *