HNB zbog skandala poništila tender za kovanicu eura s motivom kune

Dodajte komentar

HNB je upravo objavio da će raspisati novi tender za idejno rješenje eurokovanice s motivom kune.

U saopštenju koje su poslali medijima objašnjavaju da je Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja sprovodi tender za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, 6. februara zaprimila izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio da povuče svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi učestvovanja na tenderu za motiv kune, objašnjavaju iz HNB-a.

Kažu kako je na sjednici Komisija za novac prihvatila odluku navedenog autora o povlačenju njegovog predloga dizajna za motiv kune.

Kako navode u saopštenju, ‘radi otklanjanja svih daljnh neizvjesnosti, sumnji ili nedoumica u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i sprovede novi otvoreni tender za odabir predloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura’.

Kovanica od jednog eura s likom kune, odmah nakon prezentacije izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama. Korisnici su upozorili da bi dizajn mogao biti plagijat. Na Twitteru su primijetili je da je motiv s eura kopija već objavljene fotografije kune u divljini, britanskog fotografa ptica i divljih životinja – Iaina H. Leacha, piše Slobodna Dalmacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *