Zaduženost građana za godinu porasla 45 miliona: Svaki stanovnik duguje 2.337 eura

Dodajte komentar

Prosječna zaduženost kod banaka po glavi stanovnika Crne Gore na kraju prošle godine iznosila je 2.337 eura, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da se ukupan dug građana u odnosu na 30. decembar 2020. godine povećao za 45,1 milion eura ili 3,2 odsto.

– Dug fizičkih lica po osnovu kredita iznosi 1,4 milijarde eura, po osnovu kreditnih kartica 14 miliona eura, dok je dug po osnovu minusa na računima građana 19,1 milion eura – precizirali su iz CBCG.

Kamata od 5,66 odsto

U kreditnom registru CBCG posljednjeg dana decembra prošle godine upisano je bilo 208.084 građana, koji su imali dug za kredit, kreditne kartice ili overdraft. Ukoliko ukupan broj stanovnika Crne Gore kojih je 625.266, prema podacima Monstata sa posljednjeg popisa iz 2011. godine, podijelimo sa brojem upisanih u kreditni registar CBCG, dolazimo do podatka da je dužnik nekoj od banaka na crnogorskom tržištu svaki treći stanovnik.

Na pitanje po kakvim kamatnim stopama su se građani zaduživali u bankama tokom prošle godine, u CBCG su odgovorili da je prosječna efektivna kamata na ukupne kredite u sistemu o kojoj su banke izvijestile kreditni registar iznosila 5,66 odsto.

– Prosječna ponderisana efektivna stopa na kredite fizičkim licima iznosi 7,15 odsto, a 4,18 odsto za pravna lica. U jednogodišnjem uporednom periodu, prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite, kao i na kredite odobrene fizičkim i pravnim licima imaju opadajući trend – istakli su u CBCG.

Pooštreni standardi

Banke su tokom prošle godine pooštrile kreditne standarde za odobravanje kredita građanima i privredi, dok je ublažavanje uslova evidentirano samo prilikom davanja zajma mikro, malim i srednjim preduzećima.

Rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koju je CBCG sprovela u trećem kvartalu prošle godine pokazuju da se pooštravanje kreditnih standarda može očekivati u narednom periodu za stanovništvo, i to prilikom odobravanja stambenih kredita, dok je za potrošačke i ostale kredite moguće ublažavanje.

Banke su se odlučile da pooštre uslove za kreditiranje građana zbog smanjenja spremnosti finansijskih institucija na preuzimanje rizika, te pogoršanja ekonomske situacije u zemlji.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *