“Teslina” zaliha bitkoina porasla na dvije milijarde dolara

Tržišna vrednost bitkoina koje drži kompanija “Tesla” iznosila je 31. decembra prošle godine 1,99 milijardi dolara, otkriva se u godišnjem podnesku proizvođača električnih vozila dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Prema podacima iz podneska, “Tesla” je prošle godine zabilježio približno 101 milion dolara gubitaka zbog obezvrjeđenja ove digitalne valute koja su rezultat promena vrijednosti bitkoina, ali i dobitak od 128 miliona dolara od nekih prodaja bitkoina, prenosi RT.

Kompanija je par mjeseci prihvatala ovu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu nekih njenih proizvoda, ali je od toga odustala zbog zabrinutosti za životnu sredinu, jer rudarenje bitkoina troši ogromnu količinu električne energije koja se i dalje najvećim delom proizvodi iz fosilnih goriva, što posljedično povećava emisiju gasova s efektom staklene bašte.

“Tesla” je u prvom kvartalu 2021. godine uložio ukupno 1,5 milijardi dolara u kupovinu bitkoina. U tadašnjem podnesku nisu navedeni datumi kupovine, ali je tokom tog perioda cena ove digitalne valute fluktuirala između 29.405 dolara početkom januara i 61.177 dolara sredinom marta. Posljednjeg dana prošle godine cijena bitkoina je oscilirala između 45.700 i 48.500 dolara.

Prema bazi podataka kompanije za kriptoanalitiku KoinGeko, “Tesla” posjeduje 48.000 bitkoina.

“Tesla” je drugi u korporativnom svijetu po količini bitkoina kojima raspolaže, a prvo mjesto drži proizvođač poslovnih softvera MajkroStratedži sa sjedištem u Virdžiniji, koji poseduje više od 121.000 bitkoina u vrijednosti većoj od pet milijardi dolara, prema KoinGekou, prenosi Bankar.rs.

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.