Bitcoin bi do novembra mogao da padne na 11.515 dolara

Dodajte komentar

Januar je bio izuzetno neprijatan mesec za Wall Street, a februar bi mogao biti još gori. Krajem prošlog mjeseca, prema indeksu FANG+ Njujorške berze, vrijednost akcija velikih tehnoloških kompanija pala je za skoro osam odsto. To se dogodilo pre nego što su akcije Meta Platforms, kompanije ranije poznate kao Facebook, prošle nedjelje zabilježile ekstreman pad.

Zima na kripto tržištu je bila prilično hladna. Od početka godine, bitcoin je izgubio 12,5 odsto svoje vrijednosti i, uprkos rastu zabilježenom prošle nedjelje, i dalje je bilježi cijenu za 40 odsto nižu u odnosu na svoj istorijski maksimum od 67.734 dolara, koliko je dostigao u novembru 2021. godine.

Oni koji su kupili ethereum kada je vrijednost ovog tokena dostigla rekordnih 4.799 dolara, izgubili su 38,5 odsto svog uloga, piše Bloomberg.

“Meme akcije”, kao što su GameStop Corp, sa padom od 31 odsto od početka godine, i Robinhood Markets, sa vrijednošću nižom za 78 odsto u toku šest mjeseci, bile su teško pogođene. Naravno, tu je i Facebook, koji bilježi pad od 34 odsto u šest mjeseci.

Nasuprot tome, retro investitori su imali buran početak godine. Sirova nafta Brent u januaru je zabilježila rast veći od 19 odsto.

Trgovina dugim ugljem bila je jedna od najznačajnijih investicionih aktivnosti u 2021. godini. Ako ste prije godinu dana kupili dionice najveće američke kompanije za ugalj Peabody Energy, vaša investicija je porasla za 252 odsto.

Ako se vratimo na kripto tržište, nije isključeno da će tamo ova zima biti još hladnija. Postavlja se pitanje koliko nisko može pasti bitcoin. Sjetimo se da je, nakon što je cijena bitcoina dostigla vrhunac tokom svog prvog balona — 1.137 dolara 29. novembra 2013. godine — pala za 84 odsto, na 183 dolara nešto više od godinu dana kasnije, 14. januara 2015. godine.

Ovaj obrazac se ponovio četiri godine kasnije, kada je cena digitalne valute dostigla maksimum od 19.041 dolara 17. decembra 2017. godine, a potom pala na 3.204 dolara godinu dana kasnije, što predstavlja kumulativni pad od 83 odsto.

Ukoliko bi se ovaj istorijski obrazac ponovio, cena bitcoina bi u novembru 2022. godine mogla pasti na najniži nivo od 11.515 dolara, odnosno 83 odsto ispod svog vrhunca u novembru prošle godine.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *