Plac za kunu, besplatni vrtić: Malo mjesto u Istri ima sve više stanovnika

Dodajte komentar

U tren oka prodale su se sve parcele za kunu u Balama, javila je reporterka Nove TV Lina Dollar. Razgovarala je s načelnikom opštine Bale, Edijem Pastrovicchiom, koji je rekao da više nema slobodnih parcela. Dok mnogi gradovi i opštine u Hrvatskoj bilježe pad broja stanovnika, u jednom mjestu u Istri slika je sasvim drugačila – broj stanovnika im je povećan za četiri odsto.

U Balama u Istri demografsku formulu preuzimaju susjedne opštine i kreću u zalet naseljavanja. Većina je onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 odsto ih je stiglo sa strane.

“Javilo nam se nekih trinaest mladih porodica, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s konkursom”, najavio je Pastrovicchio.

U sklopu Projekta prava gradnje za mlade porodice dodjeljuju se opštinske parcele za gradnju porodičnih kuća.

Načelnik Bala prisjetio se kako su prije deset godina počeli s paketom mjera za demografsku obnovu, pa tako, primjera radi, porodice dobijaju 10.000 kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu decu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovce, kao i radne bilježnice i produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinansiraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno 1.000 kuna.

“To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekat koji se može kopirati na nivou cele države – normalno, ako ima novca za to”, zaključio je Pastrovicchio.

Prošle godine izgrađene su jaslice, a prošireni su kapaciteti vrtića. Načelnik opštine kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.

Foto: bale-valle.com

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *