Da li ste spremni za digitalnu valutu centralne banke?

Dodajte komentar

Digitalne valute centralnih banaka (CBDC) vjerovatno predstavljaju najveću prijetnju trenutnim poslovnim modelima banaka. Promjenom načina na koji se razmjenjuje vrijednost, ove digitalne valute u nastajanju imaju potencijal da poremete sam bankarski model. Međutim, za mnoge u industriji, digitalne valute centralnih banaka i dalje predstavljaju enigmu. Nije uvijek jasno šta su digitalne valute centralnih banaka, kako rade ili kakvu prijetnju zapravo predstavljaju trenutnim novčanim tokovima.

Dakle, šta treba da znate o digitalnim valutama centralnih banaka? Koliki napredak se dešava u ovoj oblasti? I kakve praktične slučajeve upotrebe možemo vidjeti u budućnosti?

Digitalne valute centralnih banaka: Dosadašnji razvoj događaja

Usred rastuće cijene bitkoina i rastućeg interesa za kriptovalute, centralne banke u željele da razviju nešto čime mogu same upravljati i što mogu same da regulišu. Istovremeno, sve je veći fokus na suzbijanju proliferacije neregulisanih digitalnih tokena i valuta – kao što je Diem, digitalni novčić kojeg podržava Facebook – pružanjem digitalnih ekvivalenata. I još jedan pokretač je potreba da se poboljša efikasnost plaćanja za podršku prekograničnoj trgovini.

Ovi faktori su doveli do koncepta digitalnih valuta centralne banke (CBDC) – širokog termina koji se koristi za opisivanje digitalne forme valute koju izdaje monetarna vlast relevantne zemlje ili regiona. Uopšteno govoreći, digitalne valute centralnih banaka dolaze u dvije različite vrste: digitalne valute centralnih banaka malih vrijednosti, koje su usmjerene na potrošače, i digitalne valute centralnih banaka velikih vrijednosti, koje su usmjerene na banke. Još jedna razlika postoji  između modela zasnovanih na računu i modela zasnovanih na tokenima. Kod digitalne valute centralne banke zasnovane na tokenu, primalac plaćanja verifikuje transakciju potvrđivanjem valjanosti tokena, dok se transakcija digitalne valute centralne banke zasnovane na računu verifikuje potvrđivanjem identiteta  vlasnika računa.

U ovom trenutku, centralne banke širom svijeta su u različitim fazama pokretanja i izdavanja
digitalne valute:

  • Sand Dollar je digitalna verzija bahamskog dolara i Centralna banka Bahama ga je prvi put izdala u oktobru 2020. godine.
  • Narodna banka Kine (PBOC) trenutno pokreće pilot projekat e-yuan u nekoliko gradova.
  • Centralna banka Indije (eng. Reserve Bank of India) mogla bi da započne sa testiranjem digitalnog rupija kasnije ove godine.
  • Centralna banka Švedske (Riksbank) istražuje mogućnost izdavanja e-krone.
  • U Velikoj Britaniji, Banka Engleske i Ministarstvo finansija su osnovali radnu grupu CBDC kako bi sarađivali u istraživanju potencijalne digitalne valute centralne banke.
  • Centralna banka Francuske (fr. Banque de France) pokrenula je eksperimentalni program u martu 2020. godine i izvela eksperiment digitalne valute centralne banke sa SEBA bankom u junu 2021. godine.

Takođe treba napomenuti i zajedničke napore kao što je projekat Ubin, inicijativa koju vodi Monetarna uprava Singapura (MAS) za istraživanje upotrebe blokčejn tehnologije za kliring i poravnanje plaćanja i hartija od vrijednosti. U međuvremenu, projekat Dunbar je inicijativa Banke za međunarodna poravnanja za testiranje upotrebe digitalnih valuta centralnih banaka za međunarodna poravnanja, uz učešće centralnih banaka Malezije, Singapura, Južne Afrike i Australije.

Blokčejn Onyx J.P. Morgana predstavlja još značajan razvoj, koji su Centralna banka Francuske i MAS koristili za pilot transakcije sa digitalnom valutom centralne banke.

Digitalne valute centralnih banaka: Identifikovanje slučajeva upotrebe

Dakle, koje su mogućnosti koje proizlaze iz digitalnih valuta? – Konkretno, identifikovali smo tri slučaja upotrebe u kojima vidimo potencijal za korišćenje digitalne valute centralnih banaka:

  • Institucionalno bankarstvo – Za transakcije između banaka za upravljanje likvidnošću ili poravnanja na berzi, kao i za transakcije klijenata na berzama, digitalne valute centralnih banaka bi mogli da predstavljaju alternativu korišćenju CHAPS, RTGS ili SWIFT plaćanja.
  • Trgovinsko finansiranje – Preko 200 banaka trenutno koristi našu trgovinsku platformu. Iako mogu koristiti SWIFT za obavljanje trgovinskih transakcija, potrebna je složena obrada kako bi se riješile obje strane transakcije. Upotreba digitalne valute centralnih banaka i pametnih ugovora mogla bi da predstavlja priliku za pojednostavljenje i automatizaciju ove obrade uz trenutno poravnanje trgovinskih transakcija.
  • Komercijalno kreditiranje – Isto tako, preko 200 banaka koristi platformu Loan IQ, vodeće
    svjetsko rješenje za servisiranje komercijalnih kredita. Još jedno područje interesa je potencijalna upotreba digitalne valute centralnih banaka za podršku tokenizaciji i sekundarnoj trgovini imovinom na platformi Loan IQ.

Autor: Madhav Soundalgakar, glavni konsultant za rješenja, Finasta

Izvor: UBCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *