Zakon o „švajcarcima“ oštetio najveću slovenačku banku

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska Banka (NLB) saopštila je da trpi štetu od zakona kojim se u Sloveniji reguliše pitanje kredita u švajcarskim francima.

Zakon je na predlog udruženja „Franak“ u sredu izglasala Narodna skupština Slovenije sa 52 glasa „za“ i osam „protiv“, a njime je paktično podijeljen rizik između banaka i klijenata koji su podizali kredite u „švajcarcima“.

Zakonu su se suprotstavile vlada i banke koje su najavile da će podneti inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona sa predlogom za suspenziju, prenosi Večer. Zakon o ograničavanju i alokaciji valutnog rizika između zajmodavaca u švajcarskim francima i zajmoprimaca predviđa raspodelu valutnog rizika između klijenata i banaka za ugovore zaključene u švajcarskim francima 2015. godine.

Od kada je predlog udruženja „Franak“, koje okuplja oštećene klijente, ušao u parlamentarnu proceduru akcije Nove Ljubljanske banke su u padu i njime je Slovenija „stranim investitorima poslala negativnu poruku“, ocijenio je direktor najveće slovenačke banke Blaž Brodnjak.

Prema njegovim riječima, od 19. januara do sada tržišna kapitalizacija NLB smanjila se za 160 miliona eura, što znači da je država, koja je u banci i dalje vlasnik četvrtine kapitala izgubila 40 miliona eura na Ljubljanskoj berzi, prenosi Seebiz.

„Tim zakonom smo svima poručili da ne želimo tržište kapitala, niti stranih investicija“, ocenio je Brodnjak.

Nakon privatizacije, do koje je došlo zbog akumuliranih gubitaka usljed loših kredita iz ranijeg perioda, najveća slovenačka banka je prije tri godine i konačno privatizovana, a država je većinu dionica prodala stranim institucionalnim investitorima i domaćim malim ulagačima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *