Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura

Dodajte komentar

Dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa predstavljen je na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao zvanične valute u Republici Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. januara 2023. godine. “

– Radi se o motivima koji predstavljaju Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.

Odabrani su motivi hrvatske šahovnice, geografske karte RH, kune, Nikole Tesle i glagoljice.

– Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske, rekao je Plenković.

Pojasnio je kako će na kovanici od 2 eura biti karta Hrvatske, na 1 euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu naći će se službena kratica RH na uglatoj glagoljici. Autori dizajna su Ivan Šivak (karta), Stjepan Pranjković (kuna), Ivan Domagoj Račić (Tesla) i Maja Škripelj (glagoljica).

Šef kancelarije predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić rekao je između ostalog da su Teslini patenti i teoretski rad stvorili uslove za elektrifikaciju svijeta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svijetu. Na obodu kovanice od 2 eura, naveo je takođe, stoji čuveni stih Ivana Gundulića: O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn.

– Hrvatska kovnica novca pristupiće probnom otkovu milion komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta imati te probne otkove, rekao je Vujčić. – Cijela operacija koštaće dosta, preko 900 miliona kuna, u samim troškovima nabavke materijala, pripreme kovanja i štampanja novca, dodao je Vujčić.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *